Danıştay seçimi haftaya kaldı

Danıştay Başkanı Hüseyin H. Karakullukcu'nun yaş haddinden emekliye ayrılmasının ardından yeni başkanlık süreci de başladı.

Danıştay seçimi haftaya kaldı
28 Haziran 2013 Cuma 12:00 tarihinde eklendi.

Cumhuriyet döneminde Danıştay, 23'üncü başkanını seçecek. Ancak başkanlık seçimi için ikinci kez bir araya gelen genel kurul üyeleri, aday çıkmayınca seçim yapamadı.

Emekliye ayrılan Karakullukcu'nun ardından seçim takvimi de işlemeye başladı. Fakat şimdiye kadar Danıştay başkanlığı için bir adaylık başvurusunda bulunulmadı. Danıştay genel kurulu, aday olmadığı için yine aç-kapa yaptı. 156 üyenin yer aldığı Danıştay Genel Kurulu, 12. Daire Başkanı seçimi yaptı. 12. Daire Başkanı Çetin Zöngür, yeniden daire başkanı seçildi ve tebrikleri kabul etti.

Danıştay Başkanlığı için ise genel kurulunun bazı üyelerinin yurt dışında olacak olması sebebiyle önümüzdeki hafta seçim yapılmayacak. Başkanlık seçim süreci bir sonraki hafta devam edecek.

Danıştay başkanı, başsavcı, başkanvekilleri ve daire başkanları, kendi üyeleri arasından Danıştay Genel Kurulu'nca üye tam sayısının salt çoğunluğu ve gizli oyla 4 yıl için seçiliyor. Süresi bitenler yeniden seçilebiliyor.

Danıştay Başkanı, Danıştay Genel Kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğuyla seçiliyor. Gizli oyla yapılan seçimlerde ilk 3 oylamada sonuç alınamazsa üçüncü turda en çok oyu alan 2 aday arasında dördüncü tur oylama yapılıyor. Bu turdan da sonuç alınmazsa, seçim yeniden aday gösterilerek tekrarlanıyor. Danıştay Başkanı seçilebilmek için 8 yıl Danıştay üyeliği yapma şartı, 4 yıla indirilmişti. Seçime katılmak isteyenler, seçim gününden önce Danıştay Başkanlığı'na yazıyla başvurabilecekleri gibi toplantıda oylamaya başlanmadan önce sözlü olarak da istekte bulunabiliyor veya üyeler tarafından teklif edilebiliyor.


CİHAN