DASK 2 hafta içinde ödemelere başlayacak

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Van'da sigorta ödemelerinin 2 hafta içerisinde başlayacağını açıkladı

DASK 2 hafta içinde ödemelere başlayacak
24 Ekim 2011 Pazartesi 13:47 tarihinde eklendi.

 

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, depremin ardından Van’da sigorta ödemelerinin 2 hafta içerisinde başlayacağını belirterek, Van’da poliçe sahiplerinin yüzde 50’sine ödeme yapılmasının beklenebileceğini bildirdi.
 
Selamet Yazıcı, Van’daki 84 bin konuttan 7 bin 318’inin sigortalı olduğunu, bunun da yüzde 9 sigortalılığa tekabül ettiğini, rakamın oldukça düşük kaldığını ifade ederek, Van’ın, yüzde 15 olan Doğu Anadolu Bölgesi ortalama sigortalılık oranından epey geride olduğunu söyledi.
 
Erciş’te bin 303, Edremit’te ise bin 145 poliçe bulunduğunu bildiren Yazıcı, "Edremit’te konut sayısı daha az olmasına karşın sigortalılık oranı enteresan bir şekilde yüksek. Erciş’te yüzde 9 olan sigortalılık oranı Edremit’te yüzde 39’a ulaşıyor. Bu, oradaki (Edremit) yeni yapılaşmadan kaynaklanıyor" dedi.
 
Van’da sigortalılık oranının düşük olmasının nedenlerinin başında, "sigorta bilincinin daha zayıf kalması", "gelir durumunun biraz daha düşük olması", "tapu ve konut kredileri alırken gerçekleştirdikleri sigortalılık kontrollerinin, Van’da konut kredisi ve tapu alım-satım işlemlerinin daha az olması nedeniyle daha az yapılmasının" geldiğini belirten Yazıcı, sigorta ödemelerine ilişkin ise şu bilgileri verdi:
 
"Simav örneğini vereyim; Simav’da bin 530 poliçemiz vardı, onların 778’ine ödeme yaptık, yani yüzde 50 gibi bir rakam. O ödediğimiz rakam da hepsi tam hasar değil. Simav depremi için ödediğimiz rakam 6,5 milyon lira. Burada da benzer bir şey beklenebilir, yani Simav gibi yüzde 50’ye isabet etse, 3 bin 500 poliçe eder.
Arkadaşlarımız bugün incelemeye gidecekler, hafta içerisinde de eksperlerimizi yollayacağız. Van depremi için 2 hafta içerisinde ön ödemelere başlayacağız. Hafif hasarları 2 hafta içerisinde ödeyeceğiz, bir ay içerisinde de diğer ödemeleri yapacağız."
 
-"Maalesef hep erteliyoruz, ihmal ediyoruz"-
 
Deprem olan illerde bir süre sonra sigortalılık oranının arttığını gördüklerini ifade eden Yazıcı, "Simav’da bu artış yüzde 130 oldu. Türkiye genelinde ise sigortalılıkta yılın ilk 9 ayıda yüzde 10 artış yaşandı. Bunun birkaç puanının Simav’dan olduğunu düşünüyoruz. Bu depremle birlikte yıl sonunda yüzde 13-14’e çıkar" dedi.
Türkiye’de şu anda 3 milyon 570 bin konutun sigortalı olduğunu hatırlatan Yazıcı, "Bu konutların ortalamasına baktığımız zaman 100 lira. Ortalama 63 bin lira ise teminat vermişiz. Konut tipine ve yapısına bağlı olarak 150 bin liraya kadar verebiliyoruz. Bu 100 lirayı taksitlendirmek de mümkün. Herhangi bir banka şubesi ya da 17 bin sigorta acentesinden bu sigortayı yaptırmak da mümkün. Maalesef hep erteliyoruz, ihmal ediyoruz" diye konuştu.
 
Selamet Yazıcı, DASK olarak çok yoğun tanıtım ve bilinçlendirme faaliyetleri yürüttüklerini de söyledi.