Datça bademinden kahve

Muğla’nın Datça ilçesinde Nuri Akkoyun, 50 yıllık badem kahvesi geleneğini yaşatıyor

Datça bademinden kahve
19 Mayıs 2013 Pazar 12:55 tarihinde eklendi.

Datça, badem üretimiyle ünlü bir ilçe. Datça bademinin zeytinli badem, ballı badem, incirli badem, badem turşusu gibi birçok tüketim şekli var. İlçede, badem kavurmasından kahve de yapılıyor. Datça’da uzun süredir zamandır yapılan badem kahvesi, bir işletmenin girişimi ile tekrar gündeme geldi. Halk arasında çok uzun süredir bilinen badem kahvesi, şimdilerde şehri ziyaret eden turistlerin de beğenisine sunuluyor. Kahvelik bademler öğütüldükten sonra belli süre kavruluyor. Rengi kararan öğütülmüş badem, sütle hafif ateşte kaynatılarak kahve haline getiriliyor. Bal ile servis edilen badem kahvesinin içersinde, katkı maddesi ve kafein gibi uyarıcı maddeler bulunmuyor.

Badem kahvesini müşterilerinin oldukça beğendiğini ifade eden işletme sahibi Nuri Akkoyun, “Datça’nın biliyorsunuz bademi çok meşhurdur ve de çok da güzeldir, lezzetlidir. Eskiden bademin kahvesi yapılıyordu, biz bunu 'yenileyelim, gündeme getirelim' dedik. Datça badem kahvesini icat ettik. Çok da tutuldu.” dedi.
        
Badem kahvesini çok seven Emine Remziye Sanattekin, “Tadı diğer kahvelere göre biraz farklı, badem kokusunu alıyorsunuz. Normal Türk kahvesinden çok daha güzel bir tadı var. Tavsiye ederim herkese, buraya gelip deneyin.” tavsiyesinde bulundu.


CİHAN