Datça'ya bal ormanı

MAYBİR, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Orman Bölge Müdürlüğü işbirliğinde başlatılan 'Organik Bal Üretimi ve Kontrolü Projesi' kapsamında oluşturulan 'bal ormanı' çalışmaları tamamlandı.

Datçaya bal ormanı
24 Şubat 2013 Pazar 12:47 tarihinde eklendi, 1.846 kez okundu.

 

Bal Ormanı'nın son etabında Alavara Bölgesi Meriç Mevkisi'ne Datça Yılmaz Kardeşler Anadolu Lisesi 9'uncu sınıf öğrencileri, öğretmenleri, arıcılar, İl, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanlarının katılımlarıyla defne, demirağacı, erguvan, günnük ağacı, kaya sarmaşığı, keçiboynuzu, gibi bal ve nektar kaynağı bitkilerin dikimi yapıldı. Ayrıca 10 dekar alana da arı otu ekildi. 
 
10 üreticiye çift katlı 500 Langstroth tipi organik kovan dağıtımı yaptıklarını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekinci şunları söyledi:
 
"Muğla, dünya çam pamuklu koşniliyle kaplı alanların yaklaşık yüzde 80'ine sahip. Ülkemizin de çam balı üretiminin yüzde 90'ını ilimiz karşılıyor. Ayrıca doğal SİT alanları Muğla'nın yüzölçümünün yüzde 26'sını oluşturması arıcılık, organik üretim için oldukça önemli. Organik Bal Üretimi ve Kontrolü Projesi ile müdürlüğümüz tarafından 10 üreticiye 500 çift katlı Langstroth tipi organik kovan dağıtımı yapıldı. Her bir üreticiye dağıtılan polen tuzaklı çift katlı kovanların yanında, her üreticiye 500'er litrelik bal dinlendirme kazanları ve ortak kullanım için de bal sağım kazanı dağıtımı yapıldı. Projenin başlamasıyla organik üretim yapılacak bölgelerin tespiti, şeker, mum, yaylada arıcılığa uygun yer temini, eğitim ve her şeyden önemlisi kapatılan bölgeye konvansiyonel üretim yapan arıcıların da gelmek istemesi gibi sorunlar aşıldı."
 
Sertifikasyon kuruluşuna gönderilen tüm üreticilerin ballarında hiçbir kalıntı çıkmamasının sevindirici olduğunu vurgulayan Nazif Ekinci şöyle devam etti:
 
"Üreticilerimiz organik tarımın ruhuna uygun, sorunsuz üretim yapmanın mutluluğunu yaşarken, birçoğu da organik arıcılığa geçmek istiyor. Bunun için 2012 yılı Kasım ayında çalışmalara başladık. Orman Bölge Müdürlüğü'nden ücretsiz olarak ballı bitkiler ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden arı otu tohumları temin edip dikerek bal ormanı oluşturduk."

DHA