David Natu aslında hiç varolmadı!

Önce dünyanın en iyi fotoğrafçıları arasında yer aldığı haberleri geldi. Daha sonra bir kazada hayatını kaybettiği. Şimdi ise aslında böyle bir fotoğrafçının asla varolmadığı.

David Natu aslında hiç varolmadı!
01 Mart 2012 Perşembe 08:01 tarihinde eklendi, 2.006 kez okundu.

 

Pazartesi günüTürk basınında Kolombiya’da trafik kazasında öldüğüne dair haberler çıkan “Ünlü Türk fotoğrafçı David Natu”nun aslında hiç var olmadığı, Sezer Gök isimli kişinin bu ismi kullanarak hem basını hem de yüzlerce kişiyi aldattığı öne sürülüyor.
 
Anadolu Ajansı’nın, Doğan Haber Ajansı’nın geçtiği ve birçok gazetede çıkan haberde,  “ABD’de yaşayan Türk fotoğrafçı David Natu”nun cenazesinin 3 Mart’ta İzmir’de toprağa verileceği duyurulmuştu.
 
Ancak, İzmir’de Natu’nun ailesi bulunamayınca şüpheler arttı. Türk basınında çıkan kaza fotoğrafının Missouri’de bir kamyon kazasına ait olduğu, yaralı fotoğrafının ise, 5 yıl önce vefat eden şarkıcı Barış Akarsu’nun yoğun bakım görüntüsü olduğu anlaşılınca gerçek de ortaya çıktı.
 
Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybettiği haberleri medyada yer bulan 'Türk fotoğrafçı David Natu'nun aslında hiçbir zaman varolmayan sanal bir isim olduğu daha önce iddia edilmişti. Ölümünün ardından bu iddialar daha da önem kazandı. Keza, bir iddiadan çok daha fazlası David Natu olayı.
 
Önceki aylarda Natu'nun dünyanın en iyi 10 fotoğrafçısı arasında yer aldığı haberlerine fotoğrafçılar tepki göstermiş, Natu'nun 'hırsız fotoğrafçı' olduğunu açıklamıştı. Hatta birçok blog ve sosyal medya platformunda 'hırsız fotoğrafçılar' başlığı altında Natu'nun adı en başta yer alıyordu. Yine de medyanın ilgisini çekmemişti bu 'iddia'.
 
Ancak, bu haberler iddiadan fazlasını içeriyordu keza Natu'ya ait olduğu belirtilen fotoğrafların gerçek sahipleri internette apaçık ortadaydı. Üstelik, Natu'yu ve onun - iddia edilen - başarılarını ne duyan ne de bilen vardı!
 
Bu 'sahte başarı'ların gerçekliğinin olmadığını ortaya çıkaran haberlerin ardından ise önce Natu'nun sitesine ve fotoğraflarına erişim ortadan kalktı. Ardından da David Natu'nun hayatını kaybettiği haberleri ajansa düştü.
 
Bu 'gerçekleri' ortaya çıkaran ise haberciler değil fotoğrafçılar oldu. (Birçok blog'da bu konuyla ilgili daha detaylı bilgiler - aşağıdaki fotoğraflar da dahil olmak üzere - bulunuyor.) Doğrusu, 'Kolombiya'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden David Natu' haberini doğrulamayı beklemek gerçekçi olmayabilir ancak Natu'nun Henri Cartier-Bresson gibi büyük bir ismi geride bıraktığı cümlesini görünce dur demek lazım galiba! Böyle bir Türk'ü niye kimse tanımıyordu diye sormak en azından
 
David Natu ismini Google'da arattığınız zaman genellikle aynı bilgiler etrafında dolanıyorsunuz ancak arama sonuçlarında bir de röportaj karşımıza çıkıyor. 'Olmayan birisi'yle röportaj yapılamayacağına göre ya David Natu'yla ya da onu yaratan kişiyle yapıldı doğal olarak. Röportajı yapan kişinin kendi sitesinde David Natu olduğunu belirttiği kişiyle bir fotoğrafı da bulunuyor. Ancak bu fotoğraf ve röportaj bile bizi Natu'ya inandırmıyor.
 
David Natu ya da onun adına röportaj veren kişiye, onu dünyanın en iyi ikinci fotoğrafçısı seçen yarışmanın nasıl bir yarışma olduğu sorulduğunda, ''Amerika'nın en saygın, en güvenilir, konusunda bir numara olan www.the-top-ten.com sitesi'' cevabını veriyor. Bu sitenin bu özelliklere sahip olmadığını bilmekle birlikte röportajın bu tarz şişirme bilgiler üzerinden ilerlediğini de görüyoruz. ''Kim Kardashian'dan fotoğraf çekimi yapmak için 1 milyon dolar istediğiniz doğru mu?'', ''Johnny Depp'le fotoğraf çekimi için görüştüğünüz söyleniyor?'' gibi doğrulama imkanı olmayan bu şişirme sorular David Natu diye biri olsa bile magazinsel bir kahraman olmaktan öteye gidemeyeceğini de gösteriyor.
 
Dünyanın en iyi iki fotoğrafçısından biri olarak ajanslara servis edilen David Natu'nun varolmadığını söylemek için birçok kanıt var; biyografisindeki çelişkiler, kendisine ait olmayan fotoğrafları, hiçbir iddiaya yanıt verilmemesi, fotoğraf camiasında kimsenin tanımaması, ölümüyle ilgili fotoğrafların bile başka haberlere ait olması gibi...
 
'David Natu olayı'nın asıl önemi böyle bir moda fotoğrafçısı olsa bile doğrulanmayan bilgiler ve ona ait olmayan fotoğraflarla medyada bu kadar kolay ve bolca yer bulabilmesidir. Bilgi kirliliği üzerine yeniden nutuklar atmaya gerek yok elbette ancak internet çağında 'yalan haber' üretme konusunda David Natu çok iyi bir örnek. David Natu diye biri varsa bile bu geçerli. Çünkü gerçek ya da sanal farketmez asıl mesele 'gerçek olamayan karakterler'. Televizyonda, gazetelerde her gün içi boş bilgiler, çok 'ünlü' isimlerle dolu gerçek olmayan bir dünyayla karşılaşıyoruz. O yüzden bu gerçek olmayan dünyada David Natu'nun varlığını sorgulamak anlamsız kaçıyor. Çünkü gazetecilik internetle birlikte hız alırken dezenformasyon da bir o kadar normalleşiyor.

Milliyet