Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'ni eleştirdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, veto hakkı bulunan 5 daimi üyeli BM Güvenlik Konseyi'nin dünyadaki siyasi gerçekliği temsil etmediğini söyledi.

Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyini eleştirdi
07 Mart 2013 Perşembe 22:54 tarihinde eklendi.

 

 
London School of Economics'te konuşan Ahmet Davutoğlu, Filistin'in tanınmasını engelleyen ve Suriye'deki krize müdahale edemeyen BM Güvenlik Konseyi'ni eleştirdi.

Ülkelerin veto hakkı sebebiyle Suriye'de 2 yıldır çözüme ulaşılamadığına dikkat çeken Davutoğlu, "Güvenlik Konseyi, insanlık vicdanına cevap veremiyor. Bu durum BM'ye siyasi bir meydan okumadır." diye konuştu.
 
Dünyadaki siyasi düzenin yanı sıra ekonomik düzenin de haksızlık üzerine kurulduğunu vurgulayan Davutoğlu, Somali'ye gittiklerinde bunu bizzat gördüklerini dile getirdi. Davutoğlu, "Biz burada lüks bir hayat yaşamaya çalışırken, dünyanın diğer tarafından insanlar hayati ihtiyaçlarını karşılayamıyorlarsa bu adil değildir." dedi. Bazı kesimlerin, Türkiye'nin Myanmar ve Somali gibi ülkelerdeki muhtaçlara niye yardım ettiğini sorguladıklarını da ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin sadece kendi milli çıkarlarının peşinde koşan değil, insanlığa karşı sorumluluk duyan bir ülke olduğunu ifade etti.
 
Avrupa kültürünün tüm dünyaya baskın çıkması ve diğer medeniyetlerin görmezden gelinmesine karşı çıkan Davutoğlu, "Bizim ihtiyacımız kültürel çatışma değil, kültürel anlaşma. Bu konuda galip ya da mağlup olma hissiyatı olmamalı. Bu, Soğuk Savaş anlayışıdır." dedi. Avrupa Birliği'nin savaştan sonra bu hissiyatla başa çıkarak başarıyı elde ettiğini dile getiren Davutoğlu, yeni krizler karşısında ekonomide rekabetçilik, kültürel anlamda kapsayıcılık ve jeopolitik başarı için Türkiye'nin üyeliğinin AB için anahtar olduğunu ileri sürdü.

CİHAN