Davutoğlu, Fransa'yı bir kez daha kınadı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransa'daki 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları konusundaki teklifin, 1979 yılında Ermeni terör örgütü ASALA tarafından öldürülen Türk diplomatı Yılmaz Çolpan'ın ölüm yıldönümünde kabul edilmesini eleştirerek, "Dün o yüz kızartıcı yasayı çıkaran Fransız Ulusal Meclisi'ni bir kez daha burada kınıyorum" dedi.

Davutoğlu, Fransayı bir kez daha kınadı
23 Aralık 2011 Cuma 23:51 tarihinde eklendi.

Davutoğlu, JW Marriott Otel'de Ukrayna Dışişleri Bakanı Kostantin Grişenko ve 4. Büyükelçiler Konferansı katılımcısı büyükelçilere akşam yemeği verdi. 
    
Bakan Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, büyükelçiler konferanslarının her zaman yıllık bir istişare ve danışma fırsatı oluşturduğunu, aynı zamanda bir büyük aileyi de bir araya getirdiğini söyledi. 
    
Dışişleri camiasının aynı zamanda 74 milyonluk bir ailenin de dışarıdaki görünen yüzleri olduğunu vurgulayan Davutoğlu, bu ailenin her bir ferdinden de sorumlu olduklarına işaret etti. 
    
Yemekte büyükelçilere hitap eden Grişenko, Ukrayna ve Türkiye'nin birlikte, yan yana durması, doğu ve batıyı bir araya getirerek Avrupa tarihini şekillendirmesi için vaktin geldiğini söyledi. 
    
Türkiye'nin uluslararası ilişkiler açısından mevcudiyetini giderek önemli ve etkin hale getirdiğine dikkati çeken Grişenko, Türkiye ve Ukrayna'nın artık ilişkileri açısından yeni bir aşamaya geçtiğini kaydetti. 
    
Haritaya bakıldığında coğrafi olarak iki ülkenin de doğu-batı ekseninde çok önemli sütunlar olduğunun görüldüğünü ifade eden Grişenko, "Stratejik ortaklık aslında bizim için en iyi çözüm" diye konuştu. 
    
Ukrayna'nın ve Türkiye'nin Avrupa'ya entegrasyon konusunda paylaşacak çok şeyleri bulunduğuna dikkati çeken Grişenko, Ukrayna'nın Avrupa yanlısı reformlar gerçekleştireceğini söyledi. 
    
Ukrayna'nın AB entegrasyonunu, stratejik Rusya ortaklığıyla birleştirmek istediğini vurgulayan Grişenko, bu siyasi paradigmanın, "doğu ve batı arasında stratejik denge" olarak adlandırıldığını kaydetti. 
    
Avrupa Birliği'nin halen bir başarı hikayesi olmaya devam ettiğini dile getiren Grişenko, "Her bir kurumun zaman zaman kendini yenilemesi gerekebilir" dedi. 
     
-"Türkiye, Avrupa'nın krizine cevap niteliğinde" 
     
Avrupa Birliği'nin krizi aşabilmesi için komşularına ve dünya üzerindeki diğer aktörlere karşı tavrını değiştirmesi ve düşmanlıkları ortadan kaldırması gerektiğine işaret eden Grişenko, "Bu anlamda Türkiye'yi ben, Avrupa'nın bu krizinde cevap niteliğinde bir ülke olarak görüyorum" diye konuştu. 
    
Türkiye'nin, ekonomik durumu ve Türkiye'ye yenilenen güven itibarıyla konumunu güçlendirdiğini dile getiren Grişenko, Türkiye'nin doğu ve batı arasındaki paradigmaların kaldırılması yönünde de önemli rol oynayacağını kaydetti. 
    
Arap Baharı ülkelerinde demokrasiye önderlik edecek liderliklerin desteklenmesi gerektiğini ifade eden Grişenko, bu konuda bütün ülkelerin birbirini tamamlayıcı yönde hareket etmesinin önemine dikkati çekti.