Davutoğlu’na Suriye telefonu!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye krizinin çözümü için Cenevre’de toplanacak uluslararası konferans çalışmaları ile ilgili Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu telefonla arayarak bilgilendirdi.

Davutoğluna Suriye telefonu!
27 Haziran 2013 Perşembe 15:45 tarihinde eklendi.
Hazırlık çalışmaları için Rusya-ABD-BM temsilcileri Cenevre’de önceki gün bir araya gelmişti.
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Lavrov, Türk mevkidaşını üçlü görüşmenin sonuçları konusunda bilgilendirdi. Acil bir şekilde konferansın yapılması ve Suriye krizinin siyasi çözümünün desteklenmesi vurgulandı.” dedi.
 
Rusya ve Türkiye ilişkilerini de değerlendiren Lavrov ve Davutoğlu, Suriye krizi ile ilgili sürekli iletişim halinde olunması konusunda anlaştı.
 
Lavrov, basına yaptığı değerlendirmede de ABD’yi Suriye’de çözümle ilgili daha açık olmaya davet etti. Moskova’ya göre muhalefete askeri yarım kararlarının alınması, siyasi çözüm alternatifini zora sokuyor.
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Doğu Asya Zirvesi çerçevesinde 1-2 Temmuz’da Brunei’de görüşeceklerini ifade eden Lavrov, ABD ile birlikte başlattıkları inisiyatife göre hükümet ve muhalefetin konferansta yer alması konusunda mutabık olduklarını belirtti. Lavrov, “Suriye yönetimi konferansa herhangi bir ön şart olmamak kaydı ile katılacağını teyit etti. Muhalefet ise ayrılmış durumda. Batılı ülkeler ve Körfez ülkelerinin desteklediği Ulusal Koalisyon Beşşar Esed koltuğundan ayrılmasını ön şart koşuyor. Muhalefet askeri denge kurmaya çalışıyor. Bu üzücü. Bizim Kerry ile görüştüğümüz ön şart olmaması ile ilgili prensibin sorgulanması anlamına geliyor. Kerry’nin pozisyonunu netleştirmesini bekliyoruz.” dedi.
 
25 Haziran’da yapılan üçlü görüşmede diğer oturumun ne zaman yapılacağı ile ilgili anlaşma sağlanamadığını kaydeden Lavrov, ABD’nin muhalefeti yeterince teşvik etmediği, ön şartlar nedeni ile konferans tarihinin belirlenemediği eleştirisi getirdi.
 
Konferansa Kürt gruplar dahil olmak üzere diğer muhalif grupların da katılması gerektiğini hatırlatan Lavrov, Suriye’nin komşu ülkelerinin ve kriz sürecinde etkin olan İran’ın da konferansa katılması gerektiğini savundu.

CİHAN