Davutoğlu'ndan Loğoğlu'na yanıt

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP'li Milletvekili Faruk Loğoğlu'nun 4. Büyükelçiler Konferansı'na ilişkin eleştirileri hakkında, Loğoğlu'na bu eleştirileri yakıştıramadığını belirtti.

Davutoğlundan Loğoğluna yanıt
30 Aralık 2011 Cuma 13:50 tarihinde eklendi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu'nun 4. Büyükelçiler Konferansı'na ilişkin eleştirileri hakkında, Loğoğlu'na bu eleştirileri yakıştıramadığını belirterek, "hükümetin nasıl çalıştığını devlet geleneği içinde öncelikle Loğoğlu'nun bilmesi gerektiğini" kaydetti.
    
Davutoğlu, 4. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Edirne Balkan Kongre Merkezi'nde Romanya Dışişleri Bakanı Teodor Baconschi'nin büyükelçilere hitabının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
    
CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu'nun "büyükelçiler konferansının AK Parti'nin kampına dönüştüğüne" ilişkin eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, "Doğrusu Sayın Loğoğlu'na bunu yakıştıramadım" dedi.
    
Loğoğlu ile büyükelçiler konferansı çerçevesinde kendi evinde, daha önce muhalefette görev yapmış bakan ve müsteşarlarla birlikte akşam yemeğinde bir araya geldiklerini ifade eden Davutoğlu, orada Yaşar Yakış dışında, CHP'den ve eski SHP'den Mümtaz Soysal, Onur Öymen, Şükrü Elekdağ, Murat Karayalçın gibi isimlerin bulunduğunu da hatırlattı. Davutoğlu, şöyle devam etti:
    
"Ben böyle bir yemekte evimde misafirleri ağırlarken böyle bir yorumu duymak beni üzdü doğrusu. Şu kastediliyorsa: 'AK Partili bakanlar katıldı.' Tabii ki katılacaklar. Çünkü zaten biz bir hükümetin parçasıyız. Onlar toplantılara hükümetin üyeleri olarak katıldılar. Biz bu konferansı zaten onun için yapıyoruz. Bakanlıklar arası koordinasyon için yapıyoruz.
    
Herhalde ulaştırma politikalarının geleceği nasıl olacak diye, Sayın Binali Yıldırım yerine muhalefetten hiçbir yetkisi olmayan birini çağırıp konuşmayacaktık. Bir gün onlar iktidar olursa kendi bakanlarıyla toplantı yapabilirler. Ama bu mantıkla iktidar olabilmeleri de pek mümkün değil. Hükümetin nasıl çalıştığını devlet geleneği içinde öncelikle Sayın Loğoğlu'nun bilmesi gerekir"
    
Haniye'nin olası ziyareti-
    
Gazze Şeridi'ndeki Hamas yönetiminin Başbakanı İsmail Haniye'nin Türkiye'ye ne zaman geleceğinin sorulmasına karşılık Davutoğlu, şunları söyledi:
    
"Biz Gazze'ye bu kadar yardım eden, Gazze meselesini dünyada savunan ve bunu insan hakları meselesi olarak gören bir ülke olarak Gazze'den gelecek her ziyaretten memnun oluruz. Bu konuda Türkiye'nin hiçbir tereddüdü yoktur."
    
Davutoğlu, Hamas lideri Halid Meşal'in iki üç ay önce Türkiye'ye geldiğini, Türkiye'nin Filistin Devlet Başkanı ve El Fetih lideri Mahmud Abbas ile Meşal arasındaki görüşmelere ciddi katkısı olduğunu hatırlatarak, geçen günlerde de Abbas'ı ağırladıklarını kaydetti.
    
"Her Filistinlinin başımızın üstünde yeri vardır" diyen Davutoğlu, Hamas'ın da Filistin Kurtuluş Örgütü içinde yer alma kararında kullanılan "barışçıl direniş" kavramının önemine dikkat çekti. Davutoğlu, bu kavram nedeniyle her iki tarafı da tebrik ettiklerini bildirdi.
    
Bakan Davutoğlu, "Biz de bu kavram etrafında bütünleşilmesi için çaba sarf ettik. İşgal altındaki bir ülkenin, bir halkın direnme hakkı vardır. Bunu kimse yok sayamaz. Ama bunun barışçıl yöntemlerle olması ve Filistin halkının bütününü kuşatan, herkesin birlikte yürüttüğü barışçıl bir yolla siyasi mücadele verilmesi önemlidir."
    
Davutoğlu, Haniye'nin seçimlerde ciddi halk desteği almış birisi olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin tutumunun net olduğunu, barışa katkı verecek her sürecin içinde yer aldıklarını belirtti.