Davutoğlu'nun açtığı tünelde tehlike

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu'nun 7 Haziran Genel Seçimleri öncesinde, geçen 25 Mayıs'ta hizmete açtığı Konak Tüneli'nde havalandırma,

Davutoğlunun açtığı tünelde tehlike
03 Ağustos 2015 Pazartesi 12:52 tarihinde eklendi.
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu'nun 7 Haziran Genel Seçimleri öncesinde, geçen 25 Mayıs'ta hizmete açtığı Konak Tüneli'nde havalandırma, haberleşme, yangın algılama ve ihbar, trafik kontrol, anons sistemlerindeki eksiklikler 2 aydır tamamlanamadı.
 
Uzmanlar tünelin bu eksikliklerle açılmasının riskler taşıdığı ve hata olduğu uyarısı yaptı. Karayolları Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu ise hayati ve trafik güvenliğini etkileyecek eksiklikler olmadığını, montajların sürdüğünü ve gerekli önlemlerin alındığını açıkladı.
 
İzmir'de 2011 Genel Seçimleri öncesi AK Parti Hükümeti'nin vaadi olarak temelleri atılan, gecikmeli olarak 4 yılda inşaatı tamamlanan 1670 metre uzunluğundaki Konak Tüneli, içindeki mekanik ve elektrikle ilgili donanımları tamamlanmadan 7 Haziran seçimleri öncesi hizmete alındı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 25 Mayıs'ta açtığı iki gidiş iki geliş olan tünelde, Haziran ayından itibaren her iki tüpte birer şerit trafiğe kapatıldı. Tüneldeki eksikler tamamlamak için yapılan çalışmalar yavaş ilerledi. Açılıştan sonra iki ay geçmesine karşın eksiklikler tamamlanamadı.
 
OTOMATİK HAVALANDIRMA, YANGIN ALGILAMA VE TELEFON YOK 
 
Konak Tüneli'nde henüz karayolu tünellerinde bulunması gereken standarlarda havalandırma sistemi devreye girmedi. Yangın algılama ve ihbar sistemi yok. Telefon kulübeleri konulmasına karşın içinde telefon yok. Çünkü iletişim hattı henüz kurulmadı. Olabilecek bir kaza veya afette tünel içinde olması gereken iletişim donamımı tamamlanmadı. Tünellerde olması gereken anons sistemi devreye sokulmadı. Sürücüleri hızları konusunda uyaran ve düzenleme yapan trafik kontrol sistemi de çalışmadı.
 
YALÇIN: TÜNEL BU HALİYLE RİSK BARINDIRIYOR
 
Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Sekteri Melih Yalçın, havalandırma, yangın alarmı gibi sistemlerin eksiklik olarak nitelendirilmemesi gerektini, çünkü bunların tünelin bir parçası olduğunu söyledi. Yalçın, "Bu donanımlar olmadan aslında bu tünel açılamaz. Çünkü herhangi bir kaza durumunda önemli riskler ortaya çıkar. Tünel bu haliyle riskler barındırıyor. Bunlar olmadan riski göze alıp tüneli trafiğe açtılar. Bir an önce tamamlanmalı" dedi.
 
URALOĞLU: TRAFİK GÜVENLİĞİNİ ETKİLEMEZ
 
Karayolları 2'nci Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu ise Konak Tüneli'ndeki eksikliklerin hayati ve trafik güvenliğini olumsuz etkileyecek eksiklikler olmadığını söyledi. Havalandırmanın otomatik olarak henüz çalışmadığını doğrulayan Uraloğlu şöyle konuştu:
 
"Biz havalandırmayı manuel olarak devreye alabiliyoruz. Otomatik olarak çalışana kadar bu şekilde uygulama yapacağız. Yangın algılama sisteminin montajı devam ediyor. Ancak, yangınla ilgili önlemleri aldık. Zaten bu eksikleri bilerek tüneli devreye almıştık. Hayati ve trafik güvenliğini etkilyecek eksiklikler değil."
 
Uraloğlu, Konak Tüneli'nden günde 23 bin araç geçmeye başladığını, 2 ayda toplamda 1 milyonu aşan aracın zaman ve akaryakıttan tasarruf ettiğini söyledi. Uraloğlu, "Eksikliklerden kaynaklanan risklerle ilgili gerekli önlemleri aldık. Yüklenici firma çalışmaları sürdürüyor. Eksikler tamamlanacak" dedi.

DHA