Dayağı izleyen savcıya soruşturma

Dayakçı polislere işkenceden değil, basit yaralamadan dava açan, dayağı seyreden polislere de “iddialar soyut” diye dava açmaya gerek görmeyen savcı HSYK’ca soruşturulacak

Dayağı izleyen savcıya soruşturma
15 Aralık 2011 Perşembe 09:36 tarihinde eklendi, 3.869 kez okundu.

 

İzmir’de Fevziye Cengiz isimli kadının karakolda dövülmesi olayına ilişkin kamera görüntülerinin ortaya çıkarılmasından sonra olayla ilgili soruşturmayı yürüten savcı Alaaddin Dokur hakkında inceleme başlatıldı.
 
HSYK, VATAN’ın ortaya çıkardığı vahim skandal ile ilgili olarak harekete geçti. Fevziye Cengiz hakkında polislerin “eliyle kolumuza vurdu, tırmaladı ve itti” suçlamalarının her biri için 1.5’ar yıl olmak üzere 4.5 yıl, hakaret suçundan da 2 yıl olmak üzere 6.5 yıl hapisle yargılandığı olayla ilgili olarak polislere sadece 1.5 yıla kadar hapis istenmesi dikkat çekmişti. Savcı Alaaddin Dokur imzalı iddianamede polis memurları Hakan Yörük ve Beyit Sezgin’in hakkında “Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması” suretiyle basit yaralama suçunu işledikleri iddiasıyla sadece 6 aydan 1.5 yıla kadar hapislecezalandırılmaları istendi. İddianame 5 Aralık’ta İzmir 17. Sulh Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Savcı Dokur’un polislere “işkence” suçundan dava açmaması da dikkat çekti.
 
Kameraya rağmen
 
Dokur’un ayrıca elinde kamera görüntüleri olduğu halde, korkunç dayağı izleyen ve hiç müdahale etmeyen polis memurlarına dava açılması talebini reddettiği de ortaya çıkmıştı. Savcı Alaaddin Dokur, mağdur Fevziye Cengiz’in “Ben dayak yerken izlediler” yönündeki beyanı için “İddialar soyut” dedi ve kamera görüntüleriyle dayağı izledikleri, hatta gizlemek için perdeyi kapattıkları ortaya çıkan polisler hakkında “kovuşturmaya (davaya) yer olmadığına” karar verdi. Dokur’un bu kararındaki “Tüm delillerin değerlendirilmesinde müştekinin bu iddialarının soyut kaldığı, iddiayı destekler başkaca somut ve inandırıcı delil elde edilmediği ve müşteki somut delil ileri süremediğinden belirtilen suçlar yönünden kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi” ifadeleri dikkat çekti.
 
Savcılığın, 29 Temmuz’dan itibaren soruşturma dosyasına giren görüntülere rağmen böyle bir karar vermesi dikkat çekerken Fevziye Cengiz’in avukatları da karara karşı Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi’nde itiraz etmeye hazırlanıyor.
 
HSYK müfettişlerinin yapacakları inceleme sonunda Dokur hakkında hazırlanacak rapor HSYK Başkanı sıfatıyla Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e sunulacak. Ergin’in izin vermesi halinde Dokur hakkında soruşturma yapılacak ve kusurlu bulunması halinde disiplin cezası verilebilecek. Savcı Dokur’un göreve ilişkin bir suç işlediği tespit edilirse hakkında dava da açılabilecek.
 
Dayak dünya basınında
 
İzmir’de polisler tarafından dövülen 37 yaşındaki kadının görüntüleri tüm dünyada büyük tepkiye neden oldu. Kanada’da yayın yapan TVA Nouvelles kanalı “Türkiye’deki karakolda şok görüntüler. Türk basınında yayınlanan görüntüler ülkenin gündemine oturdu. Polis karakolunda çekilen görüntülerde, polisler, 37 yaşındaki bir kadını tartaklayıp dövüyor” yorumu yapıldı. Hırvat kanalı Dnevnik de ise “Gizli kameralar ortaya kadına dayağı çıkardı” ibaresiyle verdiği haberde Fevziye Cengiz’in kimlik kartı olmadığı gerekçesiyle dövüldüğünü belirtirken, bakan Fatma Şahin’in “Yaşananlar kabul edilemez ve sorumlular cezalandırılmalı” açıklaması dikkat çekti.

Vatan Gazetesi