Dell 24 milyar dolara satılıyor

Bilgisayar üreticisi Dell, bugün yaptığı açıklamada 24.4 milyar dolara tüm hisselerini satacağını açıkladı. Dell’in hisselerini satın alacak konsorsiyumda özel sermaye şirketi Silver Lake ve Microsoft gibi firmalar yer alıyor.

Dell 24 milyar dolara satılıyor
05 Şubat 2013 Salı 17:59 tarihinde eklendi.

 

ABD merkezli bilgisayar üreticisi Dell,  ABD’nin tanık olduğu ekonomik gerilemeden bu yana tanık olunan en büyük kaldıraçlı satınalma işleminde hisselerini devretme kararı aldı. Microsoft’un, hisse başına 15.65 dolar ödeyeceği açıllanırken, satış pazarlıkları hakkındaki bilgilerin kamuoyuna sızmasıyla Dell hisseleri yüzde 25 değer kazandı. Microsoft, satın alma işleminde Dell’e 2 milyar dolar borç verecek.
 
Dell, 1988 yılında halka arz edilmişti. Şirket, hisselerini şirketlere satarak yeniden halka kapalı bir hale gelecek.
 
Yönetim kurulu başkanı ve kurucu Michael Dell, yaptığı açıklamada, ‘yeniden bilgisayar alanında bir numara olmak istediklerini’ söylerken, “Dell, müşterilerimiz ve çalışanlarımız için yeni bir sayfa açamyı umuyoruz” dedi.
 
New York Times’ın verdiği bilgiye göre, Dell yönetim kurulu üyeleri dün akşam bir araya gelerek alınan kararı oyladı.
 
Michael S. Dell’in başında olduğu Dell, yapacağı satış işlemiyle bir türlü yakasını kurtaramadığı ekonomik sıkıntıdan kurtulmayı umuyor. Dell’in, şahsi hisselerinin yüzde 16’sını yapılacal satışta elden çıkaracağı belirtildi.
 
PC SATIŞLARIYLA DÜŞÜŞE GEÇTİ
Dell, 1984 yılında Tezas Üniversitesi’nin öğreci yurdunda şirketini 1000 dolar sermaye ile kurmuştu. Şirket, 1992 yılında net değeri 13 milyar dolara ulaşarak Fortune 500 listesine girmeyi başarmıştı.
 
Dell, dizüstü ve tablet bilgisayarlarıyla, oyun konsollarının güçlenmesi sonucu masa üstü bilgisayarlardan elde ettiği gelirde büyük düşüş yaşadı. Microsoft, önemli iş ortaklarından Dell’e yardımcı olmak için mali destekte bulunmayı kabul etmişti.
 
Dell’in satışıyla, ABD’deki özel sermaye piyasası son beş yılda kazandığı hareketliliği sürdürdü. Hilton Hotel zinciri, 2007 yılında Blackstone Group tarafından 26 milyar dolara satın alınmış ve kriz öncesinin en büyük kaldıraçlı satınalım işlemi olmuştu. Borçlanarak yapılan satın alma işleminde, en az dört banka 15 milyar dolar finansman yaptı.

NTV