Demir eksikliği bulunan çocuk toprak yer

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Göğebakan, tıbbi adı anemi olan kansızlığın çocuklarda zeka gelişimini olumsuz etkilediğini açıkladı.

Demir eksikliği bulunan çocuk toprak yer
21 Ağustos 2014 Perşembe 12:19 tarihinde eklendi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Göğebakan, tıbbi adı anemi olan kansızlığın çocuklarda zeka gelişimini olumsuz etkilediğini açıkladı. Göğebakan, çocuklarda ve bebeklerde demir eksikliğine bağlı olan kansızlıkla ilgili takibin iyi yapılması gerektiğini hatırlatarak, demir eksikliği bulunan çocukta toprak, kum ve buz yeme gibi ilginç iştahları oluştuğunu söyledi.

Çocuklarda kansızlığın nedenleri, belirtileri ve tedavisi ile ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Göğebakan, bebeklerde demir eksikliği ile ilgili şu bilgileri verdi: “Demir eksikliği bulunan bebek huzursuz, iştahsız, bazen çok uyuklayan, bazen de uykusuzluk çeken bir bebek durumundadır. Demir eksikliği söz konusu olduğunda çocuğun çoğu zaman büyümesi ve gelişmesi duraklama gösterir. Hemoglobini çok düşerse cilt rengi de solar. Bu solukluk en çok göz kapaklarının içine, ağız mukozasına, avuç içlerine ve tırnak yataklarına bakılarak anlaşılabilir. Demir eksikliği olan çocuk garip şeylere karşı bir iştah duyar. Toprak yeme, kum yeme, buz yeme gibi durumlar görülür. Demir eksikliğinin ayrıca ciddi zeka geriliğine ve davranış bozukluğuna yol açtığına dair literatürde giderek çoğalan bilgiler mevcuttur. Demir eksikliğine erken tanı konup tedavi edilmesi durumunda bu bozuklukların büyük bir kısmı düzelmektedir.”

DEMİR EKSİKLİĞİNE KARŞI İLK ALTI AY ANNE SÜTÜ

Dr. Mustafa Göğebakan, yol açtığı sorunlar dikkate alındığında, çocukların kansızlıktan korunmalarının öneminin kendiliğinden ortaya çıktığını dile getirerek, “Bu yüzden bebeklerin altı ay anne sütüyle beslenmesi gerekiyor. Demir eksikliğine bağlı kansızlığın engellenmesi için diyete önem verilmesi, demirden zengin ek gıdaların verilmesine zamanında ve uygun şekilde başlanması gerekiyor. Erken ve düşük tartılı doğan bebeklere koruyucu demir preparatları verilmesi gerekiyor. Zira anneden bebeğe demir transferi hamileliğin sonlarında yoğunluk kazandığı için bu bebekler demir depoları tam dolmadan doğarlar ve çoğu zaman yoğun bakımda kaldıklarından tetkikler için bebeklerden fazla kan alınmak zorunda kalınır.” diye konuştu.

Demir eksikliğinin tedavisinin, çoğunlukla ağızdan verilen demir preparatları ile yapıldığını anlatan Dr. Mustafa Göğebakan, tedavi ortalama 3 ay kadar devam ettiğini, ilk 2 ay hemoglobinin yükseltilmesi, 3’üncü ay ise demir depolarının doldurulmasının amaçlandığını söyledi.


CİHAN