Demir Leydi uğurlanıyor

İngiltere'nin eski başbakanı Margaret Thatcher'ın cenaze töreni bugün Aziz Paul Katedrali'nde yapılacak. Törende Türkiye'yi Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik temsil edecek.

Demir Leydi uğurlanıyor
17 Nisan 2013 Çarşamba 12:16 tarihinde eklendi.

 

170 ülkeden 2 bin 300 ülkeden temsilcinin katılacağı cenaze töreninde, Kraliçe Elizabeth ve eşi Philip de hazır bulunacak. Kraliçe, 1965'deki Winston Churchill'den bu yana ilk bir başbakanın cenaze törenine katılmış olacak. Törene, 2 devlet başkanı, 11 başbakan ve 17 dışişleri bakanının katılacağı kaydedildi.
 
Boston Maratonu'ndaki bombalı saldırı sebebiyle güvenlik tedbirlerinin artırıldığı cenaze töreninde, 4 binden fazla polisin görev alacak. Scotland Yard'dan yapılan açıklamada, tören sırasında bazı grupların protesto yapmasının öngörüldüğü belirtildi. Tören sebebiyle ayrıca, şehir merkezindeki birçok yolun trafiğe kaptılacağı ve toplu ulaşım seferlerinde aksamalar yaşanabileceği kaydedildi.
 
İngiliz Parlamentosu'nun (Westminster) içindeki Saint Mary Kilise'sinde bekletilen Thatcher'ın naaşı, yerel saat ile 10'da buradan alınarak, başbakanlık ve Trafalgar meydanı güzergahı üzerinden törenin yapılacağı Aziz Paul Katedrali'ne götürülecek.
 
'Demir Lady' lakaplı İngiltere'nin ilk kadın başbakanı Thatcher'ın naaşı, güzergah üzerinde bulunan Aziz Clement Dames Kilisesi'ne kadar cenaze aracıyla, bu kiliden itibaren ise top arabasıyla taşınacak.
 
Aziz Clement Dames Kilisesi ile törenin yapılacağı Aziz Paul Katedrali arasındaki caddeye sıralanacak 700 üniformalı asker Thatcher'ın naaşını selamlayacak.
 
Tören sırasında ayrıca, Tower Bridge üzerinden, Thatcher'ın döneminde yapılan ve zaferle sonuçlanan Falkland Savaşı'nda kullanılanların da arasında bulunduğu toplardan atış yapılacak. Tarihi saat kulesi Big Ben'in çanı ise tören sırasında çalmayacak.
 
Bu arada, İngiliz Parlamentosu'nda her çarşamba düzenlenen "Başbakan'a Sorular" oturumu Thatcher'ın cenaze töreni dolayısıyla, dün mecliste yapılan oylama sonucu saat 14.30'a ertelendi.
 
87 yaşındaki Margaret Thatcher, 8 Nisan'da kaldığı Ritz Oteli'nde ani felç sonucu hayatını kaybetmişti. İngiltere'nin şimdiye kadarki tek kadın başbakanı Thatcher, üç dönem üst üste seçim kazanarak 1979-1990 yıllarında kesintisiz en çok iktidarda kalan isim olmuştu.

CİHAN