Demirören'den Yıldırım'a havuz cevabı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, Riva'daki Hasan Doğan Kamp ve Eğitim Tesisleri'ni ziyaretinde basın mensuplarıyla yaptığı yemekli toplantıda Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın 'havuzdan çıkarız' açıklamasına cevap verdi.

Demirörenden Yıldırıma havuz cevabı
06 Şubat 2014 Perşembe 19:19 tarihinde eklendi.

Riva'da basın mensuplarıyla bir araya gelen TFF Başkanı Yıldırım Demirören, bir basın mensubunun Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın Süper Lig Yayın İhalesi ile ilgili yaptığı açıklamada ve 'Biz yayın havuzundan çıkmak istiyoruz. Kendi maçlarımızı kendimiz pazarlamak istiyoruz. 150 milyon dolar vermek isteyen var.' açıklamasına verdiği cevapta, bunun mümkün olmadığını söyledi.

UEFA'ya bağlı federasyonların belli kurallar çerçevesinde yönetildiğini belirten Başkan Yıldırım, yayıncı kuruluş Digitürk'e futbol ailesi olarak teşekkür etmeleri gerektiğini belirterek, "Havuz konusunda kural belli. İsteyen istediği gibi hareket edemez. O zaman curcuna çıkar.

Yayıncı kuruluş sadece Spor Toto Süper Lig'e değil PTT 1. Lig'e de Spor Toto 2. ve 3. Lig kulüplerine de büyük maddi destekte bulunuyor. Bugün Süper Lig'de bile birçok kulübümüz forma reklamı bulamıyor. Göğüs reklamı olmadan maça çıkanlar, hatır gönül işiyle reklam alanlar var. Oysa yayıncı kuruluş Digitürk kulüplere, futbol ailesine büyük maddi destekte bulunuyor." dedi.

Başkan Demirören, Ziraat Türkiye Kupası'nın statüsü ile ilgili yayıncı kuruluş temsilcisinin ısrarlı sorularına ise sabırla cevap verirken, yeni arayışlar içinde olduklarını söyledi. Demirören, 4 büyükü kulübün Ziraat Türkiye Kupası gruplarına seri başı olarak direkt katılması, grupların ise 2 değil de 4 olması ve tek devreli oynanması talebine ise "Yeni çalışmalar yapılıyor. Kupa statüleri ülkelere göre değişiyor. Biz de üzerinde çalışıyoruz." diye cevap verdi.

Başkan Demirören, kupadan elenen Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor gibi kulüplerin bu maçları ciddiye almadığı ve yaptırım yapılıp yapılmayacağı ile ilgili olarak ise "Buna biz karar veremeyiz. Takımlar ellerinde bulundurdukları kadrolar ile mücadele ederler. Kimi oynatıp oynatmayacağını ya da ciddiye alıp almayacaklarına biz karar veremeyiz." dedi.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, TFF Yönetim Kurulu üyeleri ve Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'in de bulunduğu yemekli toplantıda inşaazı devam eden tesislerin 25 milyon dolara malolacağı, 2016 Avrupa Şampiyonası grup maçlarının hazırlıklarının bu tesislerde yapılacağını belirtildi.

Başkan Demirören, Futbol Federasyonu olarak bir yıl içinde düzenledikleri organizasyonlarda eski parayla 15 milyon TL masraf yaptıklarını, bu tesislerin faaliyete geçmesiyle bu paranın federasyonun kasasında kalacağını da söyledi. Federasyon olarak ekonomik güçlerinin Avrupa'da 6, dünyada ise 15. ülke olduğunu belirten Başkan Demirören, idari bina ve Maliye Bakanlığı'nın tesislerin yanında bulunan arazisini alarak 3 sahayı da oraya yapacaklarını söyledi.

Başkan Demirören, özellikle 2 ve 3. Lig takımlarının yaz başı kamplarını yapabilmelerine zemin hazırlamak için Bolu'da çok büyük bir arazi aldıklarını, buraya yapacakları büyük tesislerle de bu kulüplerin sezon öncesi hazırlıklarını Futbol Federasyonu'nun bünyesinde yapmalarını sağlayacaklarını iddia etti.

Tribün terörü, değişen talimatname ile çirkin tezahürattaki süre uygulamasının kaldırılması gibi konuların görüşüldü toplantıya Başkan Demirören, Fatih Terim ve medya kuruluşlarının spor müdürlerinin yanı sıra, TFF 1. Başkanvekili Ufuk Özerten, TFF 2. Başkanvekili Servet Yardımcı, TFF Yönetim Kurulu Üyeleri Cengiz Zülfikaroğlu ve Ergün Tekin de katıldı.

Sohbet havasında geçen toplatıda yapılan konuşmaların satır başları şöyle;

"UEFA'dan gelecek yazının içeriğine göre hareket ederiz. 3 Temmuz 2011'de başlayan süreç, ardından mahkeme ve yargıtayın kararlarıyla ilgili bir yazı gelirse, federasyon tabii ki oturup bir değerlendirme yapacaktır. Yazı gelmeden, içeriğini bilmeden, varsayımlar üzerine yorum yapamayız. Anayasaya göre tahkim kararları bozulmaz. UEFA toplanmamızı isterse toplanırız. Gelen yazının içeriğine göre bakarız.

Sayın Aziz Yıldırım'ın 'havuzdan çıkacacağım ve kendim, yayın hakkımı satsam 150 milyon dolara satarım' ifadeleri gerçeği yansıtmıyor. Yayın geliri 150 milyon dolar olamaz ve ayrıca talimatlar, yasalar belli.

Disiplin talimatlarında bazı değişiklikler olacak. Mesala sarı kartların uygulamasını değiştireceğiz. Çok sarı kart gören oyuncu ile az sarı kart gören oyuncular arasında bir fark olmalı. 17 maç üst üste sarı kart görseniz sadece 4 maçta cezalı oluyorsunuz.

Bundan sonra 4 sarı kart gören bir maç oynamayacak. İkinci seferde 3 sarı kart gören bir maç ceza alacak. 4 ve 3 maçtan sonra ise 2 sarı kart gören ardından bir maç ceza alacak. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Sarı kart cezaları için gelen iki maçtan birinde oynamama şartını getireceğiz ve teknik adam oyuncusunu istediği maçta oynatmayacak.

Küfür konusunun sonuna kadar karşısında olacağız. 120 saniye uygulaması var, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. 3 saniye boyunca edilen küfürle, 119 saniye edilen küfür arasında bir fark yok. 3 saniye boyunca da küfür edersen ceza alırsın.

Kulüpler Birliği ile konuşuldu, euro ve dolar sürekli yükseliyor. Transferlerleri TL bazında yapmak için bir çalışmamız var, kulüpler de bu duruma sıcak bakıyor. Yabancıları bu konuda ikna etmek kulüplerin işi. Son yaşanan olayların ardından döviz üzerinden yapılan transferler yüzde 20-25 zamlandı.

Toplantıya katılan Fatih Terim, teknik adamların saha kenarındaki hataları sonucunda alınan cezalara bir düzenleme getirilmesi gerektiğini söyledi. Terim, 'Teknik adam, saha kenarında yanlış bir hareket yapıyor ve tribüne yollanıyor ama bunun cezasını sadece o değil, tüm takım, kulüp çekiyor.'

Ceza o işi yapan teknik adama para cezası olarak verilmeli. Böylece hatayı yapan, suçu işleyen teknik adam cezalanacak, kulübü değil. Öbür türlü hatayı yapan, suçu işleyen teknik adam, cezayı kulüp çekiyor. Oysa teknik adam cezalı olduğu maçlarda bile parasını kazanmaya, maçı kazanırsa primini almaya devam ediyor.

Yıldırım Demirören, Beşiktaş Kulübü Başkanı iken kendisinin de hatalı davrandığını, sert açıklamalar yaptığını belirtirken, "TFF Başkanı olduğum gün hakemler ile bir toplantı yaptım ve daha önce söylediğim sözler için hepsinden tek tek özür diledim. Ben, Beşiktaş başkanıyken bir çok hata yaptığımı TFF başkanı olduğum zaman anladım. Hakemlerimizi tanıdıktan sonra hata yaptığımı gördüm ve onlardan özür diledim.

Yabancı konusundaki tavrımız çok net. Daha önce bir karar alındı ve bu kararlar uygulanıyor. Yabancı sayısı konusunda 18 takımın 18'i de imza vermezse bu talimat değişmez. 17 takım istese, 1 takım istemese bu talimat yine değişmez."

Fatih Terim ise bu sırada söz alarak, "Yabancı kontenjanı konusundaki görüşlerimin arkasındayım. Bu konuları konuşarak aşabiliriz."

Başkan Yıldırım Demirören, en büyük eksikliklerinin milli takım seyircisi oluşturamamak olduğunu da belirtiği açıklamalarında, "A Milli Takım maçlarının büyük bir bölümünü Anadolu'da oynatmayı düşünüyoruz. Anadolu'da insanlar milli takıma daha çok sahip çıkıyor. İstanbul'da kulüp taraftarları milli maçlarda yerel ligdeki rakibinin oyuncusuna tepki gösterebiliyor, bu da milli takımı olumsuz etkiliyor." diyerek, tartışılan iki konu ile ilgili olarakta şunları söyledi:

"Kasımpaşa - Beşiktaş maçındaki olay ilk defa oldu. Yönetim olarak konuştuk, tartıştık ve tekrar kararı aldık. Çünkü Donk'un olayına dünya üzerinden örnek bulamadık. 3-0 hükmen Galatasaray lehine karar verilen Olimpiyat Atatürk Stadı'nda oynanan Beşiktaş-Galatasaray maçı ile Kasımpaşa-Beşiktaş maçı arasında farklılıklar var.

Spor Toto Süper Lig'in 2013-2014 sezonu ara transfer döneminde ismi Beşiktaş ile anılan Gaziantepspor'lu Cenk Tosun'un 2014-2015 sezonundan başlamak kaydıyla Beşiktaş'a transfer olmasıyla ilgili olarak ise Başkan Demirören, "Cenk Tosun'un Beşiktaş'a transferi gibi bir olay Türkiye'de ilk defa oldu. Yurtdışında oluyor, bizim de alışmamız lazım." dedi.

Fatih Terim de Cenk Tosun örneğinin Avrupa'da çok olduğunu, Türkiye'nin de artık bu durumlara alışması gerektiğini söyledi. Terim, bir basın mensubunun, 'Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, artık saha kenarına inmeyecek mi?' şeklindeki bir soruya, "Herkesin yeri belli, benim yerim kulübe." diye cevap verdi.

Terim, yeni dönem çalışmaları için futbolun her biriminden destek istediklerini belirterek, "Her türlü uygulama, talimatlar bizler tarafından gözden geçiriliyor. Bu konuda herkesten destek bekliyoruz." derken, bir de sürpriz yaparak, "Hem başkanımız Yıldırım Demirören hem de yöneticilerimiz de ilk kez duyacaklar.

Sezon sonunda futbolun oscarları diye görkemli bir tören yapmak istiyoruz. Grammy gibi oscar gibi bir gece yapmak istiyoruz. Ödüllü olacak futbolla ilgili paydaş ne varsa ödül vereceğiz ve bunu yapacağız." ifadelerini kullandı.


CİHAN