Demirtaş'tan vurulan ağabeyi için ilk açıklama

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PKK'ya yönelik hava harekatında ağabeyi Nurettin Demirtaş'ın yaralandığı şeklinde çıkan haberler üzerine açıklama yaptı.

Demirtaştan vurulan ağabeyi için ilk açıklama
01 Ağustos 2015 Cumartesi 12:22 tarihinde eklendi.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin genel merkez binasındaki Parti Meclisi toplantısında açılış konuşması yaptı. PKK'ya yönelik hava harekatında ağabeyi Nurettin Demirtaş'ın yaralandığı şeklinde çıkan haberler üzerine açıklama yapan Demirtaş "Doğru olma şansı yok. Çünkü abim Kandil'de değil. Direniş ordusunun içinde direniyor ama kendisinin durumuyla ilgili bir bilgim yok. IŞİD'e karşı bedellik askerlik yapmıyor abim, IŞİD'e karşı halkının onuru için direniyor. Ölebilir de yaralanabilir de. Böylesine bir barbar ordu karşısında son derece normaldir. Böyle bir durumda boyun bükecek halimiz yok" ifadelerini kullandı. Demirtaş, ayrıca HDP'nin kapatılması için Burhan Kuzu'nun hukuk bürosunda parti kapatma hazırlığı yapıldığını iddia ederek "Aldığımız duyum şu. Cumhurbaşkanının danışmanı yapılan eski Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, onun bürosunda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında değil, onun özel avukatlık bürosunda parti kapatma hazırlığı yapılıyor şu anda. Dosya hazırlanıyor. Bu dosyayı savcılara verecekler" dedi.
 
"SARAY DARBESİYLE CUNTA HÜKÜMETİ KURARAK DEVLETE EL KOYMUŞ BİR İKTİDAR ANLAYIŞI..."
 
 
 
7 Haziran seçimi öncesine dair değerlendirmede bulunan Demirtaş, AK Parti'nin HDP'ye yönelik seçim öncesindeki tutumunu eleştirerek "Maalesef ki son günlerde iktidarını kaybetmiş olmasına rağmen HDP'nin başarısıyla iktidardan devrilmiş olmasına rağmen bir darbe ile Saray darbesi ile cunta hükümeti kurarak devlete el koymuş bir iktidar anlayışının Türkiye'ye dayattığı politikalar nedeniyle maalesef bu umutlara gölge düşmüştür. HDP'nin başarısı sıradan bir başarı değildi. Adil, olmayan, eşit olmayan bir yarışa rağmen devletin bütün olanaklarını sınırsızca kullanan bir devlet partisine rağmen biz yüzde 13'lük oy aldık. Seçim öncesi de AKP kampanyasını yürüten Sayın Cumhurbaşkanı da onun yerine yedek olarak geçici olarak bakan Sayın Davutoğlu da 'Barajı aşamazsanız mız mızlık yapmak yok' diyorlardı. HDP'nin niyeti baraj altında kalarak ülkeyi kaosa sürüklemek, diyorlardı. Bunu seçim meydanlarında utanmadan, sıkılmadan halka yalan söyleye söyleye anlattılar" diye konuştu.
 
"HDP BARAJI GEÇEMESE KAOS ÇIKARAK, DİYENLER; ÜLKEYİ SAVAŞA SÜRÜKLEDİ"
 
 
 
AK Parti'nin savaş hazırlığı yaptığını savunan Demirtaş, "HDP barajı geçemese kaos çıkarak, diyenler HDP barajı geçti diye ülkeyi kaosa, savaşa sürüklediler. Kimse gerekçeyi başka yerde aramasın. Şu ateşkesi bozdu, öbürü şunu yaptı. Hayır. Dolmabahçe'de açıklanan mutabakatı ve diyalog müzakere masasını devirdikleri tarihten bu yana ülkede bir savaş, bir kaos hazırlığı yapıyorlar. Çünkü sandığa asla inanmadılar. Sandıktan AKP çıkarsa ancak sandığa saygıları var bunların. Bizler bize emanet edilmiş yüzde 13'lük iradeyi asla bunlara ezdirmeyeceğiz. Asla seçim olmamış, AKP iktidardan düşmemiş gibi davranmalarına izin vermeyeceğiz. Yaratmaya çalıştıkları budur. Sanki seçim olmamış sanki kendileri eskisinden daha güçlü bir tek parti iktidarı gibi davranarak meşruiyetimizi sorgulayarak sandık sonuçlarını tartışmalı hale getirmek istiyorlar" ifadelerini kullandı.
 
"VATAN SAVUNMASI YOK, SARAY SAVUNMASI VAR"
 
 
 
Demirtaş, "Nasıl ki AKP çözüm, müzakere ve barış süreçlerinde bütün o süreçleri seçim kazanmak için kullanmışsa şimdi de kaybettikten sonra bu defa savaşı seçim kazanmak için kullanıyor. Aynı mantık. Yıllarca çözüm ve müzakere süreçlerini çürümeye terk ettiler. Kendilerine oy getirdiği oranda görüşme yaptılar. Arzu etmedikleri zaman da görüşmeyi kestiler. Şimdi sandıkta kaybedince savaş seçeneğini devreye soktular. Durum budur. Bu ülke hepimizin vatanı. Bizler bu vatan üzerinde yaşayan birbirinden farklı kimliğe, inanca, mezhebe sahip olsak da kardeş insanlarız. Eğer bizim vatanımız tehdit ve tehlike altında olursa ciddi bir tehdit ve tehlike oluşursa vatanımızı savunmak için hep birlikte hareket etmekten elbette ki çekinmeyeceğiz. 1071'de de 1920'lerde de bunu yaptık. Ama herkes bilsin ki şu anda ortada bir vatan savunması yok. Saray savunması var. İktidar savunması var. Dün gerekirse evlatlarımızı feda edeceğiz, diyenlerin kendi iktidarı için evlatlarımızı ölüme gönderme zihniyeti var" şeklinde konuştu.
 
"IŞİD ONLAR İÇİN TEHDİT DEĞİL"
 
 
 
Demirtaş, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Ülkemiz tehdit altında değil. Şu anda IŞİD gibi bütün dünyayı tehdit eden bir barbar tecavüz örgütü maalesef ki AKP için tehdit değil. Suruç'ta pırıl pırıl 31 gencimizi katlettiklerinde AKP hükümeti IŞİD'e yönelik operasyon yapmadı. Çıkıp meydanlarda biz evlatlarımızı gerekirse feda ederiz, IŞİD tecavüz ordusunu durdururuz; demedi. 31 kişi katledilmiş; demedi, diyemedi. Ülkenin Cumhurbaşkanı yurt dışı gezisini yarıda kesmedi. Bütün dünya liderleri taziye için onu aradı. Çünkü artık IŞİD mağduru oldu kendisi. IŞİD destekçisi hükümet pozisyonundan bir anda 31 sosyalist gencin katliyle birlikte IŞİD mağduru rolüne büründü. Bütün dünya onu taziye için ararken o tek bir aileyi taziye için aramadı. Çünkü IŞİD onlar için tehdit değil. Gerektiğinde başını okşadıkları gerektiğinde Musul Konsolosluğundaki rehinelerde olduğu gibi tatlı tatlı, kardeş kardeş pazarlık yapıp alışveriş yapabilecekleri ilişki kurabilecekleri bir örgüttür. Musul Konsolosluğunda Türk rehineler kurtarıldıktan sonra Sayın Erdoğan aynen şu sözcüğü kullanmıştır. 'Evet, müzakere yaptık. Ne aldık ne verdik. Kimseyi ilgilendirmez' demişti. Müzakere yaptık, demiştir. Ama Kürt sorununda buyrun müzakere yapalım, dediğimizde ne müzakeresi ortada müzakere yok, taraf yok. Ortada bir terör örgütü, ona karşı da bir terörle mücadele var diyorlar. Şimdi bu zihniyet ülkemize darbeyle el koymuş durumda. Bizim bu darbeye karşı her yerde demokratik, barışçıl duruş göstermemiz lazım"
 
"ERDOĞAN'A ŞUNU HATIRLATMAK İSTİYORUM"
 
 
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenen Demirtaş, "Özellikle Sayın Erdoğan'a şunu hatırlatmak istiyorum. Bir zamanlar bu ülkede bir belediye başkanı vardı. Bir şiir okudu diye içeri attılar. Sonra kendisi geri adım atmadı. Başbakan oldu, cumhurbaşkanı oldu. 28 Şubat gibi darbelerle karşılaştılar. Hikayenin sonrası hazindir anlatmayayım ama onun da adı ilginçtir Recep Tayyip Erdoğan'dı. Dolayısıyla sen eğer o küçük baskılar karşısında bile geri adım atmamışsan bizim gibi bir direniş hareketinin sizin tehditleriniz, dokunulmazlık restiniz, kapatma restiniz karşısında geri adım atmamızı beklemen hayaldir" açıklamasında bulundu.
 
"HDP ERKEN BİR SEÇİME HAZIRDIR"
 
 
 
AK Parti'nin erken seçim ile HDP'yi baraj altında bırakmak için kampanya yürüttüğü iddiasında bulunan Demirtaş, HDP'nin olası bir erken seçime hazır olduğunu vurgulayarak "HDP'yi baraj altında bırakmak üzere bir kampanya yürütüyorlar. 7 Haziran öncesi de bunu yaptılar. Halk sandıkta faturayı onların önüne koydu. Eğer seçimse biz seçimden korkmuş, kaçmış bir parti değiliz. İster bu ay ister önümüzdeki ay ister Kasım'da erken bir seçime HDP hazırdır. Emin olun halkımızı bu savaş bataklığına sürükleyen barış bir adım yakınken barışa uzanmak yerine her yere cenazeler gönderen bu anlayışı, bu defa sandıkta bir daha doğrulamayacak şekilde gömeceğiz inşallah" diye konuştu.
 
"BURHAN KUZU'NUN BÜROSUNDA PARTİ KAPATMA HAZIRLIĞI YAPILIYOR"
 
 
 
HDP'nin kapatılması için Burhan Kuzu'nun hukuk bürosunda parti kapatma hazırlığı yapıldığını iddia eden Demirtaş, konuşmasında şunları kaydetti: "Aldığımız duyum şu. Cumhurbaşkanının yeni danışmanı yapılan eski Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, onun bürosunda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında değil, onun özel avukatlık bürosunda parti kapatma hazırlığı yapılıyor şu anda. Dosya hazırlanıyor. Amaç parti kapatmaktan çok hazine yardımından muaf bırakmak. Dokunulmazlıklarla birlikte partiyi büyümeden, AKP'nin önünü kesecek bir pozisyondan alı koymak. Hukuk devleti olsa burası çağırır bir başsavcı sorar. Siz siyasetçisinin, parti kapatma bizim işimiz; siz niye kendi özel bürolarınızda partiyle ilgili dosya topluyorsunuz? Yarın bu dosyayı savcılara verecekler"
 
"İKİ ÇATIŞAN TARAFIN MUTLAKA ELİNİ TETİKTEN ÇEKMESİ LAZIM"
 
 
 
Çözüm sürecine yönelik değerlendirmede bulunan Demirtaş, "Dün Sayın Remzi Kartal'ın bir cevabı vardı. 'Biz masaya dönmeye hazırız. Biz yeniden ellerimizi tetikten çekmeye, ateşkes pozisyonuna dönmeye hazırız' diye bir açıklaması vardı. Bu çağrımıza karşı bu açıklamayı biz resmi açıklama olarak kabul ediyoruz. Ama Sayın Başbakan tıpkı 90'lı yıllardaki gibi apoletli başbakanlar gibi son terörist kalıncaya kadar bu savaş sürecek, diyerek maalesef savaş politikasında ısrar edeceklerini göstermişlerdir. Bizim bu ülkede huzura, güvene, barışa ihtiyacımız var. Buna herkesin katkı sunması lazım. İki çatışan tarafın da mutlaka elini tetikten çekmesi lazım. KCK'nin masaya dönme, derhal müzakereye başlama, çözüm iradesini ortaya koyduğunu duyduk. Hükümetten de bunu duymak istiyoruz. Geçici hükümet madem savaş kararı alırken bu kadar cesursunuz buyrun barış kararı alırken de bu kadar cesur olabilecek misiniz görmek istiyoruz" diye konuştu.
 
"ÖLEBİLİR DE YARALANABİLİR DE"
 
 
 
PKK'ya yönelik hava harekatında ağabeyi Nurettin Demirtaş'ın yaralandığına dair haberler sorulan Demirtaş, "Doğru olma şansı yok. Çünkü abim Kandil'de değil. Direniş ordusunun içinde direniyor ama kendisinin durumuyla ilgili bir bilgim yok. IŞİD'e karşı bedellik askerlik yapmıyor abim, IŞİD'e karşı halkının onuru için direniyor. Ölebilir de yaralanabilir de. Böylesine bir barbar ordu karşısında son derece normaldir. Böyle bir durumda boyun bükecek halimiz yok" diye yanıt verdi.