Demiryolu işçilerine 200 lira seyyanen zam

TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Demiryol -İş arasında, TCDD ve Bağlı Ortaklıklarında yaklaşık 16 bin işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi imzalandı.

Demiryolu işçilerine 200 lira seyyanen zam
28 Ağustos 2013 Çarşamba 14:09 tarihinde eklendi, 1.345 kez okundu.

Sözleşmeye göre bin 850 TL’nin altında maaş alan işçilerin tamamına seyyanen 200 lirayı geçmemek üzere ücret artışı sağlandı. Bunun üzerine birinci yılda yüzde 4 artı 4 ve ikinci yılda ise yüzde 3 artı 3 olmak üzere artış yapıldı. Ayrıca, enflasyonun bu oranların üstünde gerçekleşmesi üzerine de enflasyon farkı ücretlere ilave edilecek. Törende konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, maaş farklarının ise en geç 15 Eylül’de ödeneceğini açıkladı.

TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Demiryol -İş arasındaki 25. Toplu İş Sözleşmesi imza törenine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ile Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Demiryol-İş Sendikası Genel Başkanı Ergun Atalay, TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek ve bağlı ortaklıkların yetkilileri katıldı.

Törende konuşan Süleyman Karaman, imzalanan 25. Toplu iş sözleşmesinin 1 Mart 2013 – 28 Şubat 2013 tarihlerini kapsadığını belirtti. Ana kuruluş TCDD ile bağlı ortaklıklar TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ TÜVESAŞ bünyesinde çalışan toplam 15 bin 470 işçinin bu sözleşmeden yararlandığını kaydeden Karaman, sözleşme kapsamında bin 850 TL’nin altında maaş alan işçilerin tamamına seyyanen 200 lira geçmemek üzere ücret artışı sağlandığını açıkladı. Bunun üzerine birinci yılda yüzde 4 artı 4 ve ikinci yılda ise yüzde 3 artı 3 olmak üzere artış yapıldığını kaydeden Karaman, “Ayrıca, enflasyonun bu oranların gerçekleşmesi halinde enflasyon farkı ücretlere ilave edilecektir.” dedi.

Demiryol-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise yaptığı açıklamada, demir yollarının çıtasını daha yukarı çekmek için gayret ettiklerini söyledi. Arzu ettikleri sözleşmeye imza attıklarının altını çizen Atalay, “En büyük arzumuz yılsonuna kadar tüp geçidin bitmesi, onun için de biz sendikacıların yolcu olması. Hızlı tren temelleri atıldığında ben gene sendika başkanıydım. Konya’yı, Eskişehir’i gördük. Sivas ve İstanbul bitmek üzere. İnşallah yılsonuna kadar hızlı tren İstanbul’a vardığında Türkiye’nin tamamını kapsar sayıyoruz. Arzumuz temennimiz o.” diye konuştu.

YILDIRIM: ÇALIŞANLARIMIZIN HAKKINI GÖZETMEK KONUSUNDA FEDAKARLIKTAN KAÇINMAYIZ

Bakan Binali Yıldırım da bir hayırlı işi daha sonuçlandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Toplu iş sözleşmesinin görüşmeleri sonrasında uzlaşma sağlanarak beklenen hakların alındığını dile getiren Bakan Yıldırım, “Her zaman, bir sözleşme yapıldığı zaman, ‘daha fazlasını alabilirdik.’ İşveren tarafı da buna karşılık, ‘Daha az verebilirdik.’ der. Bu tartışmalar, devam eder, gider. Doğru olan biten iştir. Her iki tarafı mutlu eden bir sözleşme yaptıysanız, o zaman başarmışsınız demektir. Bir tarafın mutsuz, bir tarafın mutlu olduğu işten hayır çıkmaz. Çalışanlarımızın, hakkını hukukunu gözetmek konusunda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayız. Başka yerlerden kısarız, ama çalışanımızın hakkını vereceğiz ki işler görülsün.” şeklinde konuştu.

Bugün imzalanan toplu sözleşmenin toplam 16 bin kişiyi ilgilendirdiğini ifade eden Bakan Yıldırım, 50 yıldır bu sözleşmenin hiçbir sıkıntı çekmeden yaptıklarını söyledi.


CİHAN