Deniz Feneri'nde zaman aşımı mı?

Deniz Feneri davasında, 4 ay sonraya ve 16 Ocak 2013'e yargılama günü verildi. Sanıkların hakkındaki bazı suç iddiaları 2015'de zaman aşımına giriyor

Deniz Fenerinde zaman aşımı mı?
12 Eylül 2012 Çarşamba 09:30 tarihinde eklendi.

 

Almanya’da sanıkları bir yılda yargılanıp mahkum edilen, Türkiye’de ise soruşturması üç yıl süren Deniz Feneri davası için nihayet karar verildi. Davanın 16 Ocak 2013’de başlaması benimsendi. Ancak bu davadaki sanıklara ilişkin bir bölüm suç iddiasının, 2015’de zaman aşımına girme ihtimali bulunuyor.
 
Aralarında RTÜK eski Başkanı Zahit Akman’ın da bulunduğu sanıklar hakkında hazırlanan iddianamede suç tarihi olarak ‘’25 Nisan 2007 ve daha öncesi’’ ifadesi yer alıyor. Sanıklar hakkında ‘’Özel belgede sahtecilik’’ suçunu oluşturan TCK’nın 207’inci maddesi ile, ‘’Güveni kötüye kullanma’’ suçunu oluşturan, TCK’nın 155’inci maddesinden ceza isteniyor. 207’inci maddede 8 yıl, 155’inci madde de ise 15 yıllık zaman aşımı süresi var. 2013’de başlayacak davada, 207’inci madde kapsamındaki suçların 2015 yılında zaman aşımına girme ihtimali bulunuyor.
 
5 AYDA KARAR VERİLDİ
 
Almanya’daki Deniz Feneri e.V davasının Türkiye ayağıyla ilgili 9 Nisan 2012 günü dava açıldı. İddianameyi inceleyen Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi,  “Dernek paralarının aktarıldığı iddia edilen şirketlerin merkezi İstanbul’’ diyerek, 15 gün sonra yetkisizlik kararı verdi ve dosyayı İstanbul’a gönderdi. İstanbul Adliyesi ise dosyayı 5 ay inceleyip karar verebildi. 6. Ağır Ceza Mahkemesi de duruşma gününü 4 ay sonra ve 16 Ocak 2013 olarak belirledi.
 
Deniz Feneri davasının Türkiye ayağında, RTÜK eski Başkanı Zahit Akman ile 20 sanık bulunuyor. Yaklaşık üç ay tutuklu kalan Akman ile ilgili yürütülen soruşturmada, üç savcı görevden alınmıştı. Yeni atanan savcılar ise, Zahid Akman ile Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman’ın da aralarında bulunduğu sanıklar hakkında dava açtı.
 
Eski savcılar tarafından haklarında, “Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, yönetmek, üye olmak, nitelikli dolandırıcılık, evrakta sahtecilik” suçlarından soruşturma yürütülen şüpheliler için açılan davada sadece, “Özel belgede sahtecilik, hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma ve kamu görevlisinin evrakta sahteciliğine iştirak” suçlaması yer aldı. Toplam 20 sanık hakkında zincirleme suç nedeniyle 2 ila 14 yıl arasında hapis cezası isteniyor.

Gazeteport