Deniz Harp Okulu basına tanıtıldı

Deniz Harp Okulu'nda, basın mensuplarına yönelik yapılan tanıtım gezisinde öğrenciler, nefes kesen tatbikatlar gerçekleştirdi.

26 Aralık 2013 Perşembe 21:56 tarihinde eklendi, 1.125 kez okundu.
Temel denizcilik eğitim faaliyetlerinin tanıtıldığı basın turunda Marmara Denizi'ne açılan ve Şatiye Türkcan adlı bir kız öğrencinin komuta ettiği eğitim botunda, 'Posta çantası alma-verme', 'Denize adama düştü' ve 'Aborda olma' eğitimleri başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.

Tuzla'da bulunan Deniz Harp Okulu kapılarını basın mensuplarına açtı. Okulda verilen temel denizcilik eğitimleriyle, denizcilik faaliyetlerinin anlatıldığı basın turunda Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Mesut Özel gazetecilere eşlik etti. Okul içindeki müzenin tanıtımıyla başlayan turda Tümamiral Mesut Özel, dekanlık binasında gazetecilere brifing verdi.
 
OKULDA 840'I ERKEK 21'İ KIZ OLMAK ÜZERE TOPLAM 861 ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR
 
Özel, okulun misyon ve vizyonu, tarihçesi, konuş ve sorumluluk sahası, yerleşim planı, kuruluşu, eğitim ve öğretim, liderlik, denizcilik, savaş beden eğitimi ve sosyal faaliyetle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Konuşmasında Deniz Harp Okulu'nun 1773 yılında Cezayirli Gazi Hasan Paşa tarafından Kasımpaşa'da Taşkızak Tersanesi içinde kurulduğunu aktaran Tümamiral Özel, okulun daha sonra 1838 yılında Heybeliada'ya, 1985 yılında ise halen bulunduğu Tuzla'ya taşındığını ifade etti.

Okulda 840'ı erkek, 21'i kız olmak üzere toplam 861 Türk öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Özel, "Ayrıca Arnavutluk, Azerbaycan, Gambiya, Kazakistan, KKTC, Libya, Somali ve Türkmenistan'dan 24'ü Türkçe hazırlık sınıfında, 46'sı ise diğer sınıflarda toplam 70 misafir askeri öğrenci bulunmaktadır. Bu sene 22 yıl aradan sonra Libya'dan da 15 öğrenci Türkçe hazırlık öğrenimine başlamıştır.

Deniz Harp Okulu'nda öğretim, 43 dershane, 4 amfi, 10 lisans, 4 bilgisayar laboratuvarı, 11 brifing tipi dersane ve 35 laboratuvarda icra edilmektedir" ifadelerini kullandı. Brifingin ardından Deniz Bilimleri ve Mühendisliği Enstitüsü ile Gemi İnşa Laboratuvarı'nın tanıtımı yapılırken sonrasında öğrenci alay komutanlığında öğrencilerin yaşam yerleri hakkında bilgi verildi. Okulda temel denizcilik eğitim faaliyetlerinin tanıtıldığı basın turunun son bölümünde öğrenciler nefes kesen eğitim tatbikatları gerçekleştirdi.
 
KIZ ÖĞRENCİ EĞİTİM BOTUNU KOMUTA ETTİ
 
E-1 adlı eğitim botu, Deniz Harp Okulu 4. sınıfta okuyan Şatiye Türkcan adlı bir kız öğrencisin komutasında Marmara Denizi'ne açıldı. Türkcan'ın 'Bismillah kıç, halat fora' şeklindeki komutuyla seyre çıkan eğitim botunda 'Posta çantası alma-verme', 'Denize adama düştü' ve 'Aborda olma' eğitimleri başarılı bir şekilde gerçekleşti.

Eğitim uygulamalarının ardından gazetecilere yaşadığı duyguları anlatan Türkcan, verdiği komutlarla gemi personelinin hareket etmesini ve emniyetli bir şekilde gemiyi seyir halinde tutmanın çok güzel bir duygu olduğunu söyledi. 4 yıldır eğitim gördüğünü ifade eden Türkcan, "Neredeyse yolun sonuna geldik. Donanmada alacağım görevler için şimdiden can atıyorum. Heyecanlıyım ancak onur ve gurur verici bir iş yapıyoruz. Erkek öğrenci arkadaşlarımızla aynı eğitimi eşit koşullarda alarak aynı zamanda rütbe alabiliyoruz. 4 yıl geçirdiğimiz Deniz Harp Okulu adeta bizim yuvamız gibi ancak donanma da bizim için yeni bir yuva olacak" diye konuştu. Tümamiral Özel ise Şatiye Türkcan'ın gemiyi başarılı bir şekilde kumanda ettiğini ifade ederek, öğrencileri denizcilik eğitimleri çevrçevesinde eğitim botlarıyla seyre çıkardıklarını ve tecrübe kazanmaları için komutayı onlara bıraktıklarını söyledi.
 
GERÇEĞİNİ ARATMAYAN TATBİKAT
 
Öte yandan öğrencilerin kapalı bir havuzda düşman gemisinin ele geçirilmesinin gösterildiği "Sinsi taarruz harekat" adlı tatbikat nefes kesti. Tatbikatta deniz pentatlon ve yüzme takımındaki öğrencilerden oluşan ekip, SAT komandolarının simüle ederek, ilk önce M-16 piyade tüfeğiyle su altından ilerleyerek zodyak bottaki düşman unsurunu etkisiz hale getirdiler. Daha sonra kuleye tırmanarak burayı ele geçiren öğrenciler tatbikatın sonunda hep bir ağızdan Deniz Harp Okulu marşını seslendirdiler.

DHA