Denizin üzerinde esrarengiz ışık

Çanakkale'de kordon boyunda öğle saatlerinde denizin üzerinde gökkuşağı renginde esrarengiz bir ışık belirdi.

Denizin üzerinde esrarengiz ışık
30 Ocak 2013 Çarşamba 18:23 tarihinde eklendi, 1.078 kez okundu.

Çanakkale'de bugün saat 13.00 sıralarında kordon boyunda yürüyüş yapanlar denizin üzerinde gökkuşağı renginde bir ışık yansıması gördü. İlginç olay cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Denizin üzerinde beliren kırmızı, sarı, yeşil ve mavi renkli ışık 10 dakika sonra kayboldu.

 
Fotoğrafları inceleyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, bu ilginç doğa olayının oluşmasını birkaç ihtimalle açıkladı. Fotoğrafta, denize yansıyan kırmızı, sarı, yeşil ve mavi renklerin gökkuşağını oluşturan renkler olduğunu beliren Prof. Dr. Demircan, şunları söyledi:
 
"Bu sahildeki bir binanın camında oluşarak denize yansımış gökkuşağının kesiti gibi görünüyor. Işığın kırıldığı her yerde ışık renklerine ayrılabiliyor. Işık renklerine ayrıldığında eğer atmosferde oluşuyorsa gökkuşağının tamamı, eğer camda veya düzlemsel saydam bir yüzeyde oluşuyorsa sadece bir kısmı görülebilir.

Bu fotoğraftaki de arka binadaki camda güneş ışığının oluşturduğu bir gökkuşağı kesitinin denize yansıması gibi görünüyor. ya da hemen yukarıda güneş doğrultusunda yağmur damlacıklarının bulunduğu küçük bir bulutun içine yansıyan güneş ışıklarının kırılması sonucu deniz üzerinde gökkuşağının bir parçası oluşmuş olabilir. Bir başka ihtimal ise sahildeki bir binanın içindeki güçlü bir ışığın yansıdığı avizede renklere ayrılarak denizin üzerinde gökkuşağı oluşturmuş olabilir. Ancak bu çok ender görülen bir doğa olayı."

DHA