Denizli'nin ihracatı yüzde 20 arttı

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, 2013 Ocak-Temmuz döneminde ihracatın yüzde 20 artarak 1 milyar 196 milyon dolara ulaştığını söyledi.

01 Ağustos 2013 Perşembe 16:31 tarihinde eklendi.

 Denizli’nin Temmuz ayı ihracatını değerlendiren Kocasert, yılın ilk altı ayına ilişkin verilerde ihracatın, yıl başında koyulan hedeflere paralel gittiğini gösterdiğini, Temmuz ayında da bir değişiklik olmadığını ifade etti. DENİB tarafından kayda alınan ihracatın, Ocak-Temmuz döneminde 1 milyar 196 milyon dolara ulaştığını dile getiren Kocasert, “TİM verilerine göre Denizli merkezli firmalar tarafından gerçekleştirilen ihracat ise 1 milyar 741 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu verilere göre DENİB’in 2 milyar dolarlık ihracat hedefine, Denizli’nin de 3 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşması olağan görünüyor. Ayrıca DENİB olarak kayda aldığımız aylık ihracat, Temmuz’da 189,2 milyon dolara ulaşarak rekor kırdı. Bu, kuruluşumuzdan bu yana ulaşılan en yüksek aylık rakam.” dedi.

DENİZLİ’NİN PERFORMANSI, ÜLKE GENELİNDEN DAHA İYİ

DENİB’in Ocak-Temmuz döneminde yakaladığı artış oranı yüzde 20 iken Denizli merkezli firmalarınkinin yüzde 12,5 olduğunu vurgulayan Kocasert, “Her iki oran da Türkiye’nin yüzde 3,3’lük artış oranından çok daha yüksek. Son bir yıldır olduğu gibi Denizli, ihracat artışında geride bıraktığımız Temmuz ayında da ülke genelinden daha iyi bir performans sergiledi.” diye konuştu. Dünyada ekonomik göstergelere ilişkin yıl sonu beklentilerinin aşağı yönlü revize edildiğini belirten Süleyman Kocasert, "Türkiye’de de bu hafta içerisinde Merkez Bankası, enflasyon hedefini yüzde 5,3’ten yüzde 6,2’ye yükseltti. Küresel konjonktür gereği ülkemizdeki bu gelişmeleri normal karşılamak gerekiyor. Dünya ekonomisinde büyüme beklentisi, yüzde 2,6’dan yüzde 2,4’e geriledi. 2014 yılına ilişkin dünya ekonomisindeki büyüme beklentisi de aşağı yönlü revize edildi ve yüzde 4’ten yüzde 3,8’e çekildi. Küresel gelişmeler ve talep azalması tüm ülkeleri etkiliyor. Çin’in Mayıs ve Haziran aylarında ihracatının gerilemesi, bu durumu örneklendiren önemli bir gösterge. Bir değerlendirme yapmak gerekirse hal böyleyken Türkiye’nin ihracatta artışını sürdürüyor olmasını, önemli bir başarı olarak tanımlamak mümkün. Diğer ülkelerle kıyaslandığına ilk beş aylık ihracat verilerine göre Türkiye, ilk 70 ekonomi arasında ihracatını en fazla arttıran yedinci ülke oldu. Bu sevindirici bir gelişme." dedi.

FAİZ ORANLARINDAKİ HAREKET KURLARI DA ETKİLİYOR

Temmuz ayında ülke ekonomisinin önemli gündeminin faiz oranlarındaki değişiklik olduğunu belirten DENİB Başkanı Kocasert, şunları kaydetti: “Açıkçası Merkez Bankası, dünyadaki diğer ülkelerdeki gelişmelere paralel olarak faiz oranlarında bir güncelleme yaptı. Önümüzdeki dönemde faizlerde bir miktar daha artış olması muhtemel. Faiz oranlarındaki gelişmeler, kurları ve dış ticareti de doğrudan etkiliyor. İhracatçılar olarak bu konudaki talebimizin ne olduğunu yinelemekte fayda var. Biz sepet kurun, bugün için 2,15–2,20 aralığında kalması gerektiğini düşünüyoruz. İhracatımızın önünü açacak olan ani dalgalanmalar değil, istikrarlı ve öngörülebilir kurdur.”


CİHAN