Depremin nedeni Ay mı ?

Astrolog Nolle, “Ay 19 Mart’ta Dünya’ya en yakın konumda olacak, bu da afetlere neden olabilir” demişti. Bu iddiayı, bilimadamlarının bazıları desteklerken bazıları karşı çıkıyor

Depremin nedeni Ay mı ?
12 Mart 2011 Cumartesi 09:09 tarihinde eklendi, 1.873 kez okundu.

 

Japonya’da vuran 8.9 şiddetindeki depremin arkasında ‘Süper Ay’ın olabileceği iddia edildi. Astrolog Richard Nolle geçtiğimiz hafta, Ay’ın 19 Mart’ta, Dünya’ya son 18 yılda görülen en yakın konumuna geleceğini, bunun da dünyada olağanüstü hava olaylarına ve doğal afetlere neden olabileceğini iddia etmişti.
 
Dünya bu iddiayı tartışırken, Japonya’daki depremin olması akıllara, “Depremin nedeni süper ay mı?” sorusunu getirdi. Nolle, bugüne kadar 1955, 1974, 1992 ve 2005 yıllarında ayın yine dünyaya oldukça yaklaştığını ve bu yıllarda hep büyük doğal afetler meydana geldiğini hatırlattı.  
 
Nolle’un bu iddiası bilim dünyasını ikiye böldü. Bir çok bilim insanı dünya ile ay arasında kanıtlanmış böyle bir ilişki bulunmadığını dile getirirken, bazı bilim insanları ise ayın neden olduğu med cezir olaylarını hatırlatarak, ayın dünyaya yaklaşmasının bu tür doğa olayları yaratabileceğini iddia ettiler. Washington Üniversitesi’nden deprem bilimci John Vidale, “Hem Ay hem de Güneş dünyaya bir stres uygular. Ay, Güneş ve Dünya’nın sıraya girdiği durumlarda tektonik hareketlerin arttığını gözlemleyebiliriz” diye konuştu. ABD Jeolojik Araştırma Kurumu’ndan jeofizikçi John Bellini ise  iddiaları kanıtlamaya yetecek herhangi bilimsel bir bulguya rastlamadıklarını dile getirdi.   

Milliyet