Depremzedelere SGK şoku

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerden sonra afet kapsamında hastane ve eczanelerden katkı payı alınmadı.

Depremzedelere SGK şoku
22 Mayıs 2013 Çarşamba 15:52 tarihinde eklendi.

 

Uygulamanın 14 Mayıs 2013 tarihinde sona ermesiyle Vanlılar borç şokuyla karşılaştı. Yaklaşık 77 bin Vanlının 1.5 yıl içinde ödemediği katkı payları ilaç almaya gittikleri eczanelerde tahsil edilmek istenince hastalar ilaçlarını alamadı. Eczacılar ile hastalar arasında gergin görülürken 38'inci Bölge Van Eczacılar Odası Genel Sekreteri Engin İçen sorunun bir an önce çözülmesini istedi.
 
Van'da meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından büyük şok yaşayan Vanlılar bu şoku atlatamadan SGK'nın aldığı kararla çaresizlik içerisinde kaldı. Deprem sonrası afet hali uygulaması nedeniyle hastanelerde muayene olan depremzedeler, hastane ve eczanelere katkı payı ödememeye başladı. Ancak, uygulamaya 14 Mayıs 2013 tarihi itibariyle son verildi. 15 Mayıs 2013 tarihinden itibaren hastanelerde muayene olanlar ilaç almak için gittikleri eczanelerde yaklaşık 2 yıl içinde biriken muayene ve ilaç borçlarıyla karşılaştı. Bunu ödeyemeyen bir çok hasta ilacını alamazken, zaman zaman eczacılar ile hastalar arasında gerginlikler görüldü.
 
Eczacı Ferhat Yönten, "SGK topu hastanelere, hastaneler de SGK'ya atıyor. Bu durum karşısında hastalarla karşı karşıyayız. Birçok hasta borcunu ödeyemediği için ilaç alamıyor. Gelen her hastanın 100- 500 TL borcu çıkıyor. Hayati ilaç almak zorunda olan hastaların daha büyük mağduriyet yaşıyor" dedi. 
 
DEVLET VATANDAŞLA ECZACIYI KARŞI KARŞIYA GETİRDİ
 
Birçok kişi ilaç alamamanın sıkıntısını çekerken, 38'inci Bölge Van Eczacılar Odası Genel Sekreteri Engin İçen sorunun bir an önce çözülmesini istedi. Deprem yönetmeliğinde afet durumunun 2 yıl olarak belirlendiğini belirten İçen, şöyle konuştu:
 
"SGK ile yapmış olduğumuz yazışmalarda ve görüşmelerde doğal afet uygulamasının 2 yıl süreceği en kötü ihtimal Haziran ayında sonlandırılacağı tarafımıza bildirilmişti. Yaklaşık 77 bin Vanlı depremzedenin mağdur olduğunu düşünüyoruz. Yalnız SGK bunu bir anda sonlandırdı. Bu birçok hastayı mağdur etti. Şu anda eczacılar ile vatandaşlar karşı karşıya geldi. Eczanelerde kaos ortamı oluştu. Bunu gidermek için SGK depremzede olduğunu bildiği bütün vatandaşları bu deprem süresince hastanelerdeki muayene ücretlerini affetmesi veya belli bir takside bölmesi gerekmektedir."

DHA