Derede balık ölümleri

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Hamzafakıllı Mahallesi'nde dere içerisinde balık ölümleri yaşanıyor.Mahalle sakinleri balıkların Organize Sanayi Bölgesi'nden atılan atıklar nedeniyle öldüğünü iddia ediyor.

Derede balık ölümleri
16 Ocak 2014 Perşembe 17:37 tarihinde eklendi.

Organize Sanayi Bölgesinin hemen altında bulunan Ereğli'ye bağlı Hamzafakıllı Mahallesi'nde deredeki balıkların sabahtan itibaren öldüğü bildirildi. Sabah saatlerinde ölü balıkları fark eden köylüler, balıkların fabrikalardan atılan asit ve atıklardan dolayı öldüğünü iddia etti. Mahalle sakinlerinden Engin Karataş, sabah evden çıktıktan sonra derenin renginin değiştiğini ve balıkların can çekişerek öldüklerini gördüklerini söyledi. Mahalleden geçen dereye fabrikanın asit atığı atıldığını ve balıkların bundan dolayı öldüklerini iddia eden Karataş, dere suyuyla seralarını da suladıklarını anlattı. Balık ölümlerinin nedeninin bir an önce bulunmasını isteyen Engin Karataş, derede bulunan balıkların üremelerinin çok güzel olduğunu, kasma, tahta ve sazan balıklarının çoğaldığını, zaman zaman balıkları olta ile tuttuklarını anlattı.

Karataş şunları söyledi: "Bu fabrikanın atıklarından ileri geliyor. Asit bu. Asit olmasa bu fabrikalar böyle olmaz. Bu su ile biz sulama yapıyoruz. Seraları suluyoruz. Gidiyoruz Ereğli'de pazarda satıyoruz. Sattığımız zaman balıklar nasıl ölüyorsa bunları alan vatandaş da ölecek. O nedenle bunun bir an önce önleminin alınması gerekiyor. Organize Sanayi Müdürünü aradım. Ulaşamadım. Özel İdare Müdürü Cevdet Bey'i aradım. Bana Zonguldak İl Özel İdarenin numarasını verdi. Onları arayacağım. Daha sonra ne olduğunu öğreneceğiz. Derenin suyu bizim için içilecek şekildeydi, yemyeşil oldu. Ama şimdi bütün balıkların öldüğünü gördüm."

Sera sahiplerinden Fatma Karataş, dereden suladıkları seralarını derenin durumu nedeniyle sulayamadıklarını söyledi. Fatma Karataş "Burada tarlamız oluyor. Bugün sulayamadık. Balıklar suyun yüzünde. Konuyla ilgili bilgim yok. Aşağıya indim. Baktım balıklar bütün yüzünde. Yukarıdan geliyor, sanayiden. Yukarıda fabrikalar var. Biz pazarcılık yapıyoruz. Onları satıyoruz. Allah göstermesin, insanlar ölürse ne yapacağız. Bizden davacı olacaklar." dedi.

Konuya ilişkin bilgi almak için aranmasına rağmen Organize Sanayi Bölgesi Müdürüne ulaşılamadı. 


CİHAN