Dergide içki reklamı serbest

Sağlık Bakanlığı’nın alkolle mücadelede sona yaklaştığı çalışma ile birlikte gözlere basın yayın yoluyla yapılan alkollü içeceklerin tanıtım uygulamalarına çevrildi.

Dergide içki reklamı serbest
07 Mayıs 2013 Salı 13:06 tarihinde eklendi.

 

Televizyonlarda içki reklamının yasaklanmasına rağmen gazete, dergi, internet ve billboardlarda serbestçe boy göstermesinin Danıştay kararından kaynaklandığı ortaya çıktı.
 
Sağlık Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı ‘Ulusal Alkol Eylem Planı’ndaki detaylar yavaş yavaş netleşiyor. 
 
Plandaki önemli tedbirlerden birisi de alkolün gazete ve dergilerdeki reklamlarının yasaklanması. 
 
Birçok Avrupa ülkesinde alkol reklamlarına getirilen sınırlama yazılı basını kapsasa da Türkiye’de sadece televizyonlarda yasak. 
 
Peki nasıl oluyor da reklam uygulama konusundaki sınırlama Türkiye’de sadece TV’lerde uygulanabiliyor?
 
Bu yasağın öyküsü için 12 yıl önceye gitmek gerekiyor. 11.01.2001 tarihinde kabul edilen İspirtolu İçkiler Kanunu’nun Meclis’teki yasalaşma sürecinde yer alan muğlak ifadeler yasal bir boşluk oluşturdu. Bu boşlukta sınırlama ile değil tam aksine dergi ve billboardlardaki reklamlarla dolduruldu. 
 
Kanunda her türlü alkol reklamlarının yasaklanmasına dair önemli düzenlemeler yer alıyordu. Ancak tasarı ‘kamu yayın araçları’ ifadesi ile değiştirilerek muğlaklaştırıldı. 
 
Tasarı bu haliyle TBMM Genel Kurulu’na gelerek kanunlaştı. Hangi yayın araçlarının ‘kamu yayın aracı’ olduğu ise Danıştay’a soruldu. 
 
Danıştay 1. Dairesi ise ‘kamu yayın araçları’ ile kast edilen yayın organlarına gazete ve dergileri dahil etmedi. Hatta buna sinema salonları, billboardlar, internet, afiş ve benzeri yayın araçlarını ekledi. 
 

CİHAN