'Dersim' kitapları yok satıyor

Dersim tartışmaları okuyucuların Dersim'de yaşanan olaylara ilgisini arttırdı. En çok konuşulan kitap ise, Kurtuluş Savaşı komutanlarından Orgeneral İzzettin Çalışlar'ın kitaplığından çıkan ve İletişim Yayınları tarafından basılan 'Dersim Raporu' oldu.

Dersim kitapları yok satıyor
06 Aralık 2011 Salı 11:47 tarihinde eklendi, 3.519 kez okundu.

 

Son dönemlerde 1938 olaylarıyla sık sık gündeme gelen Dersim, Dersim olayları ve tarihi, bu konularda yazılan kitapların yoğun ilgi görmesine neden oldu.
 
Dersim tarihi konusunda en çok konuşulan kitap, Kurtuluş Savaşı komutanlarından Orgeneral İzzettin Çalışlar'ın kitaplığından çıkan ve İletişim Yayınları tarafından basılan "Dersim Raporu".
 
Yazarı ve yayım tarihi tam olarak bilinmeyen ancak "gizli", "kişiye özel" ve "kayıt altında" sadece 100 adet basılan "Dersim Raporu"nu yeniden okuyucuyla buluşturan İletişim Yayınları'nın, ayrıca Cemal Taş'ın yazdığı "Dağların Kayıp Anahtarı: Dersim 1938 Anlatıları" ile Şükrü Aslan'ın derlediği "Dersim & Herkesin Bildiği Sır" kitapları da bulunuyor.
 
"Dersim Raporu" ve "Dağların Kayıp Anahtarı: Dersim 1938 Anlatıları" kitaplarının editörü Kıvanç Koçak, yakın tarihe ışık tutan "Dersim Raporu"nun 1938 olaylarından öncesini ele aldığını dile getirerek, kitapta, Dersim'de ve civarında yaşayan aşiretlerin ve üyelerinin ayrıntılı bir içeriğinin yer aldığını dile getirdi.
 
Kitapta, Dersim'e ilişkin 1919 yılında başlayan harekatların planlarının yer aldığını ifade eden Koçak, "Kitap, özel olarak 1938 olayını anlatmıyor. Dersim'e yapılmış 10-11 tane harekat da var. Kitabın içinde 1919, 1926, 1930'deki hareket planlarını görmek mümkün. Türkiye'nin uzun zamandır devam eden bir meselesi... Dersim Raporu'nun önemli noktası da bu. Meselenin 1938'den ele alınmasının doğru olmadığını ortaya koyuyor. Kitap, sürecin nasıl geliştiğinin görülmesi açısından da çok önemli. Ayrıca kitapta Dersim'de yaşayan ailelerin nereye sürgüne gönderilecekleri de anlatılıyor" dedi.
 
Bu konudaki kitapların belli bir okur kitlesi tarafından uzun zamandır takip edildiğini dile getiren Koçak, "Bu kitaplara her zaman ilgi vardı. Ancak son dönemde olaylar kitapların satışını artırdı" diye konuştu.
 
"Dağların Kayıp Anahtarı: Dersim 1938 Anlatıları" kitabına ilişkin de bilgi veren Koçak, bu kitapta ise 1938 olaylarını yaşayanların tanıklıklarının söz konusu olduğunu belirtti. 
 
'Bir süre durulmuştu'
Kripto Yayınları Satış ve Dağıtım Sorumlusu Hakan Mermicioğlu da, İbrahim Yılmazçelik'in yazdığı "Dersim Sancağı", Kağan Gökalp'in kaleme aldığı "Dersim'li Diyap Ağa" ve Rıza Zelyut'un "Dersim İsyanları Ve Seyit Rıza Gerçeği" adlı kitaplarını piyasaya sunduklarını ifade etti.
 
Mermicioğlu, "Dersim konusu yaklaşık 1-1.5 yıl önce ilk gündeme gelmişti. Bir süredir de durulmuştu. Son gelişmelerle birlikte okuyucunun Dersim konusuna ilgisinin arttığını söyleyebiliriz. Dersim konusundaki kitaplara yoğun talep var" dedi.
 
Rıza Zelyut'un kitabının en fazla ilgi çeken kitap olduğunu da dile getiren Mermicioğlu, kitabın 11. baskısının piyasa verildiğini ve yeni basıma yeni belgelerin de eklendiğini söyledi.

NTV