Dev bir tarantula türü keşfedildi

Bilim insanları, Sri Lanka’da yeni bir tarantula türü bulunduğunu açıkladı. Uzunluğu yaklaşık 21 cm olan örümceğin ağaçlarda ve bir yerleşim birimindeki eski bir hastanede bulunduğu belirtildi.

Dev bir tarantula türü keşfedildi
04 Nisan 2013 Perşembe 10:00 tarihinde eklendi, 1.804 kez okundu.

 

Sri Lanka’nın kuzeyindeki Mankulam köyünde yeni bir tarantula türü keşfedildi. Göz alıcı desenlere sahip tüyleri bulunan tarantulanın, yerel halk tarafından ‘Pokies’ olarak adlandırılaPoecilotheria familyasına ait olduğu belirtildi.
 
Hindistan ve Sri Lanka’ya özgü olan ve ağaçlarda yaşayan kaplan örümceklerini temsil eden bu grup, renkli, hızlı ve zehirli olmalarıyla biliniyor. Kaplan örümcekler aynı zamanda kuşla beslenmesiyle bilinen Goliath tarantulanın da yer aldığı Güney Afrika’da yaşayan örümceklerle de akraba. Goliath, yaşayan en büyük tarantula olma özelliğine sahip.
 
‘Poecilotheria rajaei’ adı verilen yeni tür, karnındaki pembe şerit sayesinde bacaklarında ve gövdesinde işaretler bulunan türlerden ayrışıyor.
 
Yeni tür hakkına bir makalenin yayımlandığı British Tarantula Society dergisinin editörü Peter Kirk, “Poecilotheria rajaei, kendisini diğer türlerden ayıran özelliklere sahip” dedi. Taksonomik değerlendirmelerin fiziksel tanımlar yapma aşamasında tartışmalara neden olabileceğini ifade eden Kirk, ‘Tüm Poecilotheria türlerinin DNA analizini görmeyi çok isterim’ dedi.
 
FARKLILIĞI TEYİT EDİLDİ
Wired dergisinin haberine göre, yeni örümceğin bacaklarındaki desenler, birinci ve dördüncü sıradaki bacaklarla nergis sarısı ile gri renkler ortaya koyuyor. Yeni tür, ilk olarak 2009 yılında yerel halk tarafından bulunan ölü bir erkeği inceleme şansı bulan Sri Lanka Biyoçeşitlilik Eğitimi ve Araştırması derneğinin kurucularından Ranil Nanayakkara tarafından belgelendi.
 
Aaştırmacılar, kaşif Michael Rajakumar Purajah eşliğinde bulunan örümceğin yeni bir tür olduğunu teyit redebilmek için başka örümcekler aramaya başladı. Nanayakkara, “Bu çok nadir görülen bir örümcek...Yaşlı ağaçlarda küçük, karanlık oyuklarda yaşamayı tercih ediyorlar. Ancak zamanla ormanların azalması onları yeni yaşam yerleri aramaya başladı ve eski binalara girmeye başladılar” dedi.
 
‘YENİ OLMAYABİLİR’
Avustralya’nın Queensland Müzesi’nden Robert Raven, Sri Lankalı yetkililerin geride kalan yıllarda titiz bir araştırma yürüttüğünü ancak bulunan örümceğin yeni bir tür olmayabileceğini belirtti.
 
‘Poecilotheria familyasındaki türlerin hala çok iyi tanımlanmadığını’ ifade eden Raven, ‘ilk olarak bilinen türlerin özelliklerinin kesin olarak ayırt edilmesi gerektiğini’ belirtti. Raven, ‘Poecilotheria familyası üzerinde taksonomi çalışmaları yeterince yapılmadı... Yeni türleri belirlemek zor ve şüpheli bir durum” dedi.
 
Poecilotheria familyasının bugüne kadar 15 türü keşfedildi. Bu türlerden yedisinin yok olma tehdidi altında yaşadığı belirtildi.

NTV