Dev radrasyon dalgası geliyor

NASA, Dünya’ya yaklaşmakta olan dev bir radyasyon bulutuna karşı uyarı yaptı. Radyasyonun kaynağı ise geçtiğimiz ay görüntülenen tam 800 bin kilometre uzunluğundaki ‘Güneş kamçısı.’

Dev radrasyon dalgası geliyor
04 Eylül 2012 Salı 11:08 tarihinde eklendi, 1.676 kez okundu.

 

NASA, (ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) Güneş’te yaşanan dev fırtınalardan en sonuncusunda saçılan dev bir radyasyon kütlesinin Dünya’yı etkileyebileceğini belirtti. Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) uzay aracı tarafından çekilen görüntülerde, Güneş’in yüzeyindeki düzensiz manyetik güçlerin kopardığı fırtınalar gözlemlendi.
 
NASA’nın dün yayımladığı ve 6-8 Ağustos tarihleri arasındaki Güneş faaliyetlerine ait videoda, yıldızın yüzeyinde oluşan ve renk tonları değişen kıvrımlar göze çarpıyor. NASA yaptığı açıklamada, “Videonun sonlarına doğru kıvrımlardan biri Güneş’ten kopacakmış gibi görünen bir uzantı görülüyor. Ancak bu parça Güneş’e bağlı kalıyor” açıklaması yapıldı.
 
NASA, toplam üç saat süren görüntülerden yaklaşık 40 saniyelik bir bölüm yayınladı ve morötesi ışınlar altındaki görüntülere de yer verildi.
 
 
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş’te yaşanan patlamaların uzaya saçtığı radyasyon bulutunun bugün Dünya’ya ulaşabileceğini belirtti. Orta dereceli jeomanyetik fırtınalara neden olabileceği belirtilen radyasyon bulutu, aynı zamanda Kuzey Amerika’da Kuzey Işıkları’nın görünmesine de yol açabilir.
 
SDO uzay aracı, Şubat 2010’da uzaya fırlatıldı. Güneş’in faaliyetlerini ve bu faaliyetlerin Dünya’ya etkisini analiz eden uzay aracının görevi beş yıl sürecek.

NTV