Dev timsahlar insan yutuyordu

Bilim insanları, eski çağlarda yaşamış olan dünyanın en büyük timsahına ait fosil üzerinde yaptıkları incelemelerde yeni bulgulara ulaştı. Araştırmacılar, 8.3 metre uzunluğundaki timsahın, insanları tek parça halinde yutabildiğini belirtti.

Dev timsahlar insan yutuyordu
09 Mayıs 2012 Çarşamba 10:11 tarihinde eklendi, 3.021 kez okundu.

 

Crocodylus thorbjarnarsoni olarak bilinen timsah türünün, modern Kenya’daki Turkana Gölü’nde iki ile dört milyon yıl önce yaşadığı düşünülüyor.
 
Dev timsaha ait ilk fosiller, Turkana Havzası’nda 1960 ve 70’li yıllarda çıkarıldı. O tarihlerden bu yana Nairobi’deki Kenya Ulusal Müzesi’nde yer alan fosiller, timsahın aslında sanılandan farklı bir türe ait olduğunu gösterdi.
 
Yapılan en son araştırmalar, antik canavarın, boyu altı metreye ulaşabilen Nil timsahına (Crocodylus niloticus) benzediğini gösterdi.  Modern timsahların atalarının da içinde bulunduğu diğer timsah türleri ise 12 metre boya kadar ulaşabiliyordu. 2009 yılında Sahra çölünde bulunan ve SuperCroc olarak adlandırılan 110 milyon yıllık timsah fosilinin, 12 metre boyunda ve sekiz ton ağırlığındaki bir canlının kalıntıları olduğu anlaşılmıştı.
 
Araştırma ekibinde yer alan Iowa Üniversitesi’nden Christopher Brochu ise üzerinde çalıştıkları Crocodylus thorbjarnarsoni’nin bilinen en modern ve en büyük timsah olduğunu belirtti. Tarihte canlı olarak yakalanan en büyük timsah, 2011 yılında Filipinlerde bulunan, 6,1 metre boyundaki Lolong adlı timsah.
 
TEK PARÇA HALİNDE YUTUYORDU
Crocodylus thorbjarnarsoni adlı canavar için, insanların atalarını tek parça halinde mideye indirmek oldukça kolaydı. Canavarın döneminde yaşayan eski insanlar, yetişkinliklerinde ortalama 1.2 metre uzunluğundaydı.
 
Ancak insanlar timsahlara çok kolay yem olmuyordu. Hatta, gölden su almaya gittiklerinde, dev timsaha tuzak da kuruyorlardı. Brochu, “Atalarımızı zor şartlar altındaydı. Su içmezlerse öleceklerdi. Su almak isteseler, yine ölüm riskiyle karşılaşacaklardı” dedi.
 
Dev timsahın, insanları nasıl yediğine işaret edecek insan fosilleri bugüne kadar bulunamadı. Ancak, Florida Üniversitesi’denden Alex Hastings için bu çok gerekli değil. Hastings, “C. Thorbjarnarsoni bir insanı yakaladığı zaman, onu tüm olarak mideye indiriyordu. Kısaca, geriye fosilleşecek ya da üzerinde diş izleri bulunduran bir kalıntı kalmıyordu” dedi.
 
Hastings, “Timsahların çok güçlü mideleri var. Kemikleri ezmek için taş parçaları yutuyorlar. Her şey, sindirimin ardından homojen bir bulamaç olarak çıkıyor” bilgisini verdi.
 
Antik timsah üzerindeki araştırmalar, ilk insanların doğada karşılaştığı zorlukları bir kez daha gözler önüne serdi. Hastings, “Bizler kendimizi her zaman usta avcılar ve yaşadığımız bölgelerin kralı olarak olarak kabul ettik. Ancak bir durum göz önüne alındığında, gıda zincirinin en tepesinde yer almıyoruz” dedi.
 
“YAŞAYAN FOSİLLER”
Journal of Vertebrate Paleontology dergisinde yayımlanan araştırmada, C. Thorbjarnarsoni fosilinin, aynı zamanda “timsahların canlı fosiller olmadığını ortaya koyduğu” ifade edildi.
 
Bilim insanları, son yıllarda nesli tükenenler de dahil, çok sayıda timsah türüne ait fosiller buldu. Brochu, “Evrim, her canlı türünde çok karmaşık ve zengin gerçekleşiyor... Ancak timsah fosillerine bakarak geçmişin geri geldiği anlamını taşımıyor” dedi.

NTV