Dev-Yol davası yeniden Yargıtay'da

29 yıllık Dev-Yol ana davası, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinin direnme kararının ardından Dev-Yol davası Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde yeniden görülmeye başlandı.

Dev-Yol davası yeniden Yargıtayda
14 Aralık 2011 Çarşamba 14:39 tarihinde eklendi, 3.789 kez okundu.

 

Duruşmaya, sanıklardan 9'u ile avukatları Şanal Sarıhan, Mehdi Bektaş ve Ömer Kavili katıldı. Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul, duruşmanın başında, sanık sayısının fazla olduğunu belirterek, "Burada olay yargılaması yapmadığımızı bilmenizi isterim" dedi. 
     
Ertuğrul, temyiz incelemesinde sadece hükümdeki aykırılıkların ortaya konulması gerektiğini belirterek, sanık avukatlarından savunmalarında tekrardan kaçınmalarını ve yalnızca hukuka aykırı konuları gündeme getirmelerini istedi. 
     
Duruşmada söz alan sanık Yaşar Kanbur'un avukatı Ömer Kavili, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinin direnme kararının ardından dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na geldiğini hatırlatarak, Ceza Genel Kurulu kararının kendilerine tebliğ edilmediğini söyledi. Kavili, Kurul kararının kendilerine tebliğ edilmesini ve savunma için süre istedi. 
     
Kavili'nin bu talebi üzerine ara veren heyet, sanık avukatlarına duruşmanın ardından Ceza Genel Kurulu kararının tebliğ edilmesine, duruşmaya gelip savunma yapmak isteyen sanık ve müdafilerinin savunmalarının alınmasına karar verdi. 
     
Sanıklardan Celal Mut, Mehmet Hassoy ve Murat Parlakay'ın avukatı Şanal Sarıhan da Ceza Genel Kurulu kararının kendilerine tebliğinin ardından savunma yapacaklarını belirterek, süre istedi. 
     
Diğer sanıkların avukatı Mehdi Bektaş ise Ceza Genel Kurulu kararının kendisine de tebliğ edilmediğini, ancak dilekçe yazarak talep etmesi üzerine karara ulaştığını belirtti. 29 yıllık davayı başından beri takip ettiğini söyleyen Bektaş, davada dosyaların eksik olduğunu, eksik belgelerle karar verilemeyeceğini daha önce de beyan ettiklerini anlattı. 
     
Davanın ilk aşamasında sanık sayısının 723, dosya sayısının 650'nin üzerinde olduğunu söyleyen Bektaş, "Biz, Sıkıyönetim Mahkemesinin kararına bizi muhtaç hale getirmeyin, dedik, ama Yargıtay 11. Ceza Dairesi, 23 sanık aleyhine bozma kararı verdi. 1 sanık lehine bile bozma kararı yok" dedi. 
     
Yargıtay'ın ceza dairelerinin, uzun yıllar Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünün hizmet verdiği binaya taşınması nedeniyle davada ilginç bir tesadüf de yaşandı. 
     
Duruşmada söz verilen sanıklardan Erdoğan Genç, 1975 yılında memur olarak Emekli Sandığında bu binada çalışmaya başladığını belirterek, "Bir garip tecellidir ki 36 yıl önce burası emekli sandığıyken başladı bu iş, burada da bitsin istiyorum" dedi. 
     
Duruşmanın ardından konuşan Genç, 1975 yılında memur olarak girdiği Emekli Sandığının bu binasında 36 yıl sonra yeniden hakim karşısında olduğunu belirtti. Genç, "Burası, 7. kat, hem de bu salon İştirakçı Hesaplar Daire Başkanlığı idi. Benim çalıştığım oda da duruşma salonunun karşısındaydı. 1979'da çalışmaz duruma geldim, aranmaya başlayınca 1980'de yakalandım. 9 yıl Mamak Cezaevi'nde yattım. O zamanlar doğan çocuğum şimdi 35 yaşında. Dükkanım var, esnafım. Bu iş bu binada başladı, umarım bu binada biter" diye konuştu. 
     
Mahkeme heyeti, sanıklar ve avukatlarına savunma yapmaları için süre verilmesine karar vererek, duruşmayı 18 Ocak 2012'ye bıraktı.