"Devlet başkanı dediğiniz pekâlâ katil olabilir"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan için ‘‘Devlet başkanı dediğiniz pekala katil olabilir’’ diyerek, Koçaryan’ın 22 yıl önce yaşanan Hocalı katliamından sorumlu olduğunu söyledi.

Devlet başkanı dediğiniz pekâlâ katil olabilir
26 Şubat 2014 Çarşamba 18:05 tarihinde eklendi.

Azerbaycan’ın Hocalı ilçesinde 1992 yılında gerçekleştirilen ve resmi rakamlara göre 613, gayri resmi verilere göre 1300 sivilin katledildiği olayın yıldönümünde Ankara’da Hocalı Şehitleri Anıtı açıldı. Ankara’nın Keçiören ilçesindeki Azerbaycan Parkı’nda bulunan anıtın açılışına TBMM Meclis Başkanı ve Azerbaycan’ın Türkiye Büyükelçisi Faig Bağırov’un yanı sıra çok sayıda Azeri ve Türk yetkili katıldı. Şehitler için 1 dakikalık saygı duruşu ve iki ülke milli marşların okunmasından ardından yapılan konuşmalarda 22 yıl önce gerçekleştirilen kanlı baskın kınandı.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, ‘‘Bugün hepimiz için acı bir gün’’ diyerek başladığı konuşmasında ‘‘Bu katliamı Dağlık Karabağ’ı işgal eden Ermenistan kuvvetlerin 366. Alayına mensup askerler yaptı. Bu alayın komutanı bugün Ermenistan devletini yönetiyor. Bunu herkesin bilmesi lazım. Bazen devlet başkanı dedikleriniz de pekala katil olabiliyor. Bunu da iyi bilmek lazım.’’ şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Azerbaycan ile sıradan bir ilişkisinin olmadığının altını çizen Çiçek, ‘‘Bizim ilişimiz halktan halka, gönülden gönüle, kalpten kalbe bir kardeşlik ilişkisidir. Devletten devlete ilişki bundan sonra gelir. Biz kardeşiz. Dün kardeştik, bugün kardeşiz, gelecekte de kardeş, hep kardeş olacağız.’’ sözlerine yer verdi. Cemil Çiçek, ayrıca Hocalı katliamın sorumluların uluslar arası mahkemelerde hesap vermeleri gerektiğini kaydetti.

"ŞEHİTLERİMİZİN RUHUNA VERİLEN EN BÜYÜK SAYGI"

Azerbaycan’ın Türkiye Büyükelçisi Faig Bağırov, Hocalı şehitleri anısına bir anıtın açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ‘‘Türkiye’nin başkenti Ankara’nın önemli ilçelerinden birisinde bu anıtın açılması, şehitlerimizin ruhuna verilen en büyük ihtiram ve saygıdır.’’ şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Ankara’daki Hocalı Şehitleri Anıtı, dualar eşliğinde açıldı.


CİHAN