'Devlet Dersim halkından özür dilemelidir'

1937–1938’deki Dersim olayları sırasında idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşları Adana’da anıldı.

Devlet Dersim halkından özür dilemelidir
15 Kasım 2014 Cumartesi 16:28 tarihinde eklendi.

Adana Dersimliler Derneği tarafından İnönü Parkı’nda düzenlenen programda, devletin Dersim halkından özür dilenmesi gerektiği vurgulandı. “Arşivler açılsın, hesap sorulsun, Dersim’i unutma, unutturma, soykırım insanlık suçudur” şeklinde sloganların atıldığı etkinlikte Dersim Dernekleri adına basın açıklaması yapan Bayi Çağrı, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yüzleşilmesi gereken çok sayıda travmanın bulunduğunu vurguladı. Gün ışığını çıkarılması gereken hakikatlerin resmi tarihin dehlizlerinde hala gizlendiğini belirten Çağrı, “Hiç kuşkusuz bu travmalardan biri; belki en önemli Dersim Tertelesi ve soykırımıdır. Dersim 1937-38 katliamı farklı olup, bir soykırım niteliğindedir. Bu vahşet sırasında on binlerce kişi katledildi ve binlercesi sürgüne gönderildi.” dedi.

‘AKP SAMİMİ İSE SOMUT ADIMLAR ATMALIDIR’

Dersim inanç önderlerinin yakalanarak ‘hukuksuz, uydurma ve sözde bir mahkemede’ yapılan yargılamanın ardından Seyit Rıza ve 6 arkadaşının idama mahkum edildiğini hatırlatan Bayi Çağrı, “AKP hükümeti Dersim konusunda kamuoyunun karşısına çıkıp ‘iyi niyet’ gösterisi yapsa da sıra tarihle yüzleşmeye ‘Dersim katliamına’ ait gerçeklerin açıklanmasına geldiğinde hemen çark etmektedir. Son günlerde Başbakan Davutoğlu’nun dile getirdiği ‘Kerbela ve Dersim aynı şeydir’ söylemi biz Dersimliler açısından sadece lafu güzaftır. AKP bu hususta samimi ise somut adımlar atmalıdır. Seyitlerimizin ve diğer canlarımızın hala bir mezar yerleri bile yoktur.” diye konuştu.

'AKP HÜKÜMETİ SORUNU SİYASETE ALET EDİYOR'

AKP hükümetinin sorunu siyasete alet ederek acılarını depreştirdiğini ifade eden Çağrı, şöyle devam etti: “Günümüzün ana muhalefet partisi; dönemin uygulayıcısı CHP, katliam konusunda geçmişiyle yüzleşme cüretini göstermeyerek, halkımızın vicdanında sorgulanmaktadır. Sembolik özür yarışından vazgeçilerek, somut adımların atılmasını ısrarla bekliyoruz. Dünyada benzer vakalarda gösterilen tavır örnek alınarak Dersimlilerden özür dilenmeli. Özrün gerekleri usulüne uygun yerine getirilmelidir. Dersim de yaşanan katliam konusunda devlet kendisiyle yüzleşmeli; insanlığa karşı suç işlediğini kabul etmeli. Dönemin yöneticileri işledikleri soykırımdan dolayı yargılanmalı; insani, ahlaki ve hukuki hesabı mutlaka verilmelidir.”

Dersim katliamına ilişkin belge ve bilgilerin tarafsız bir bilim komisyonu tarafından incelenip, halka açılmasını gündeme getiren Bayi Çağrı, sürgüne gönderilen çocukların listeleri ve kimlere verildiğinin açıklanmasını talep etti. Seyit Rıza ve birlikte idam edilen arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanmasını hatırlatan Çağrı, başta Dersim olmak üzere bütün yer isimlerinin geri verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


CİHAN