"Devlet olarak da yanlış yapıldı"

Siirt Valii Ahmet Aydın, Şirvan İlçesi'nde düzenlenen 2'nci Zivzik Nar Festivali'nde yaptığı konuşmada, "Ne mutlu Türküm diyene" ve andımızın, demokratikleşme paketiyle kaldırıldığını belirterek, "İttiraf ediyorum, belki devlet olarak da yanlış yapıldı" dedi.

Devlet olarak da yanlış yapıldı
06 Ekim 2013 Pazar 21:20 tarihinde eklendi.
Sabah saatlerinde aynı festivali ziyaret eden Bdp Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise demokratikleşme paketini eleştirerek, "Paketen lolipop, gofret ve şekire kulo kulo (delikli şeker)" çıktı dedi.
 
Dişilinar (Zivzik) Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği tarafından, Şirvan ilçesine bağlı Dişilinar (Zivzik) köyünde düzenlenen 2'nci Zivzik Nar Şöleni'ne sabah saatlerinde katılan Bdp Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, yaptığı konuşmada demokratikleşme paketinin, Kürt halkının taleplerini karşılamadığını söyledi.
 
Festivale Bdp Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Siirt Bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak, Bdp PM Üyesi İzzet Belge, Bdp İl Başkanı Mehmet Ata İnan, Kurtalan Belediye Başkanı Necat Yılmaz, Şirvan ve bağlı köylere ait çok sayıda dernek, köy muhtarları, il genel ve belediye meclis üyelerinin yanı sıra ararlında Türkiye'nin çeşitli illerde yaşayan Şirvanlılar'ın da bulunduğu 5 bini aşkın kişi katıldı.

Festival öncesi, Bdp Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ve beraberindekileri köy girişinde, sloganlarla karşılayan köy gençleri, şölenin yapılacağı alana kadar konuklara eşlik etti.
 
BDP'Lİ TAN: PAKETTEN LOLİPOP VE DELİKLİ ŞEKER ÇIKTI
 
Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak şölende yaptığı konuşmanın ardından alkışlarla kürsüye gelen Bdp Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Kürt halkının kendi dili, kültür ve değerleri ile eşit, özgür ve demokratik bir ortamda yaşamak istediğini söyledi.

Aralarında milletvekili, belediye başkanı, avukat ve gazetecilerin de bulunduğu 10 binlerce Kürdün cezaevinde, 100 binlerin de yerinden, toprağından sürgün edildiğini öne süren Tan, "Başbakan son birkaç aydır halka 'durun, sabır edin, her şeyin bir günde çözümünün mümkün olmaz' diyor.

Ancak kardeş bir dakika, nereye kadar sabır etmemiz gerekir? Kürt halkının yüz yıldır sabır ettiğini, artık ne zamana kadar sabır etmemizi istiyorsun? 1 yıl mı, 2 yıl mı, 5-10-15 yıl mı? Sabır nereye kadar sabır? Paket, paket, paket deyip paketi kamyon yaptı ancak, halkı büyük ümitlere sokmasına rağmen, belki bu kez iyi, sorunların çözümü için iyi bir demokratikleşme adımı atılır beklentilerinin hepsi, boş çıktı ve paketten çıka çıka lolipop, gofret ve Şekire Kulo Kulo' (delikli şeker) çıktığını ve ardından 'seçimleri bekleyin' diyor" diye konuştu.
 
Çeşitli etkinliklerin ardından Bdp'li Altan ve beraberindekiler, Dişilipınar Köyü'nden ayrıldı.
 
VALİ AYDIN: NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE VE ANDIMIZI KALDIRDIK
 
Öğlen saatlerinde de Siirt Valisi Ahmet Aydın, Şirvan Kaymakamı İbrahim Özdil, Jandarma Alay Komutanı Albay Şenol Yeloğlu ve Emniyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu, helikopterle Dişilipınar Köyü'ne geldi.

Zivzik Narı ve piyasası hakkında detaylı bilgiler veren Vali Aydın, demokratikleşme paketini değerlendirdi. Geçmişte devlet olarak yanlış yapılmış olabileceğine dikkat çeken Vali Aydın, şöyle konuştu:
 
"Siirt'imizden hakketten üç dilli kardeş şehir dedik. Arabıyla, Türküyle, Kürt'üyle biz kardeşiz dedik. Güzelce beraber yaşadık burada bu ortamı da görüyorum. Gençleri görüyorum ne güzel kardeşçe halay çekiyorlar, o mutluluğu beraber paylaşıyorlar. İnşallah bunun devamını diliyoruz.

Güçlü bir ülke, güçlü bir Siirt ve güçlü bir Türkiye olur, diğer taraftan elimden geldiği kadarıyla ben Kürtçe de öğrendim. Serçave, Sersera, gibi bir çok kelime öğrendim. Sipasdikim (Gözüm üstüne, başım üstüne, teşekkür ederim) dedik ve bunu her yerde söyledik. Bu bizim kültürümüz, bizi kimse yok sayamaz. Bu bizim kimliğimiz, yıllarca belki çok yanlış işler oldu. Ben itiraf ediyorum.

Belki devlet olarak da yanlış yapıldı. Şırnak Valimizi ziyaret ettim, sayın Valim dedi, 'Biz 10 yıl önce bunları konuşsaydık bize deli derlerdi veya bu adam kafayı mı üşütmüş' derlerdi. Çok şükür bugün Kürtçesiyle, Türkçesiyle kimliği ile bir çok etkinlikleri ile yine pakette biliyorsunuz, 'Ne mutlu Türküm' diye. İşte sabahları başlıyoruz bizim andımız vardı, hep bunlar kaldırıldı.

Yani bazı şeyleri çözmemiz lazım. Dağların tepelerine yazıyorduk, 'Ne mutlu Türküm diyene' diye. O da, 'Kürdüm' diyordu. Yani biz bunları kaldırdık devlet olaraktan, millet olaraktan, biz biriz ve kardeşiz. Yeter ki biz birbirimizi sevelim ben şunu söyledim geçen üç gün önce; yine Şirvan'daydık.

Biz sizi çok seviyoruz Allah biliyor ki, gönülden çok seviyoruz. Siz de bizi sevin, gelin hep beraber bu Türkiye'nin büyük bir coğrafyasını elbirliği ile kalkındıralım. Bu güzel insanların, ben gördükçe çok memnun oluyorum."
 
Yapılan konuşmaların arından köylülerle birlikte ilk nar hasadını koparan Vali Ahmet Aydın, burada narın faydaları hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.

DHA