Devleti harekete geçiren anlaşma

Türkiye’nin en büyük GSM operatörü olan Turkcell’in yapılamayan genel kurulu, büyük yankı uyandırmıştı.

Devleti harekete geçiren anlaşma
23 Aralık 2010 Perşembe 09:58 tarihinde eklendi, 1.207 kez okundu.

 

Turkcell ve çatı şirketlerde Çukurova Holding’in iki ortağı olan TeliaSonera ve Altimo’nun ısrarlarıyla Turkcell’in yönetim kurulunun değiştirilmeye çalışılmasına yönelik haberleri Türkiye duymuştu.
 
Hükümet komiserinin trafiğe takılarak genel kurul toplantısına gelemeyişi şeklinde kamuoyuna yansıyan gelişmeye, aslında Türkiye’den milyarlarca dolarlık kaynak transferine yönelik bu protokolün yol açtığı ortaya çıktı…
 
ÇATI ŞİRKET KURULUYOR
 
Anlaşma, Rus Altimo ve Telia Sonera, Turkcell ile birlikte Rus GSM operatörü Megafon’un hissedarlık yapısının yeniden organize edilmesine dayanıyor. 2009 yılında açıklanan plan dahilinde iki grup, Turkcell ve Megafon’da çoğunluk hisselerini ele geçirmek için bir çatı şirketi kurmayı tasarlıyordu. Ancak Rus mahkemesi bu plana onay vermemişti. Mahkemenin onay vermediği planın detayları, belgelerde yer alıyor.
 
Belgelere göre kurulması planlanan şirket, hem Avrasya bölgesindeki etkinliklerini artıracak hem de hissedarlarına (yani iki gruba) düzenli ve yüksek miktarda temettü dağıtacak bir yapıya sahip oluyor. Turkcell için de yönetim tamamen temettüye odaklı bir yapıya odaklanıyor. Bir başka deyişle Turkcell, çatı şirketin altında sadece hissedarlara gelir sağlamayı amaçlayan bir operasyona dönüşüyor.
 
Ancak işbirliği sadece Turkcell’in yaratacağı temettüye odaklanmıyor. Turkcell’in bölgedeki genişleme stratejisini de tamamen durduracak bir yapıya dönüşüyor. Bunun için Turkcell’in bölgedeki operasyonları yürüten şirketlerdeki ve girişimlerindeki hisselerin de çatı şirkete aktarılması öngörülüyor.
 
Örneğin anlaşmaya göre, Turkcell tarafından kurulan ancak sonrasında TeliaSonera’ya satılan Fintur’a Fintur’un Turkcell’deki hisseleri TeliaSonera’ya satılıyor. Böylelikle Avrasya operasyonunun en önemli bacağını oluşturan Fintur’da Turkcell’in etkisi sıfırlanıyor.
 
TURKCELL KÜÇÜLTÜLÜYOR
 
Dolayısıyla aslında iki şirket arasında bir şirkette ortak hareket etme anlaşması gibi görünen bir metin, Turkcell’i sadece hissedarlarına temettü dağıtan, yatırım planlarını bu temettü kadar yapabilen bir şirkete dönüştürüyor. Yani Turkcell, bu anlaşma ile bölgesel bir güçten yerel bir operatöre dönüşüyor.
 
Yurtdışı borsalarda halka arzı da kapsayan bu anlaşmanın tam metnini Gazeteport yarından itibaren açıklayacak.

Gazeteport