Devrimci Karargah'ta 8 tahliye

“Devrimci Karargah Örgütü” üyesi oldukları ve örgüte yardım ettikleri öne sürülen eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 26'sı tutuklu 73 sanığın yargılandığı davada, Nejdet Kılıç, Osman Baha Okar ile 6 sanığın daha tahliyesine karar verildi.

Devrimci Karargahta 8 tahliye
30 Nisan 2012 Pazartesi 20:15 tarihinde eklendi, 1.095 kez okundu.

 

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada daha önce alınan karar uyarınca ilk olarak Hanefi Avcı alındı. Duruşmada tutuksuz sanıklar Rıdvan Turan, Özgür Aytuğlu, Sultan Seçik Kubilay, Ulaş Bayraktaroğlu, Muhammet Çetin, Oğuzhan Kayserilioğlu ve Günay Kubilay da hazır bulundu.
 
Mahkeme Heyeti Başkanı Nurettin Ak, İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'ne açılan 14'ü tutuklu 16 sanıklı davanın, görülmekte olan dava ile celse arasında birleştirildiğini tutanağa geçirdi.
 
Duruşmada, Avcı'nın avukatı Refik Ali Uçarcı, müvekkilinin 1 yıl 7 ay 2 gündür tutuklu olduğunu belirterek, tahliyesine karar verilmesini talep etti.
 
Söz alan Hanefi Avcı da, yazdığı kitabın 500. sayfasının davanın delilleri arasında gösterildiğini, burada dava konusu olaya ilişkin soruşturmanın gizliliğinin ihlal edildiğinin öne sürüldüğünü anlatarak, bu iddianın gerçeği yansıtmadığını anlattı.
 
“Bütün belgelerin iftiraya uğradığını gösterdiğini” söyleyen Avcı, sanıklar arasında Nejdet Kılıç'ın dışında tanıdığının bulunmadığını kaydetti.
 
Avcı'nın beyanda bulunarak duruşma salonundan ayrılmasının ardından davanın diğer tutuklu sanıkları Fatih Aydın, Ulaş Erdoğan, Özgür Dinçer, Osman Baha Okar, Semih Aydın, Hakan Soytemiz, Tuncay Yılmaz, Nejdet Kılıç, İbrahim Turgut ve Necdet Öztürk salona alındı.
 
Duruşmada talepleri alınan sanıklardan Nejdet Kılıç, sanıklardan İbrahim Turgut dışındakileri tanımadığını, Devrimci Karargah ile bir ilişkisinin olmadığını söyledi.
Geçmişte sıkıyönetim mahkemesinde yargılandığını, burada siyasi savunma yaptığını, 8 yıl hapis yattığını belirten Kılıç, “Biz yaptığımızı savunuruz. İddia edildiği gibi olsaydı onu da savunurdum. Benim şansızlığım bağımsız bir sosyalist olmam. Bugün bırakılırsam yarın 1 Mayıs'a katılacağım” dedi.
Söz alan sanık avukatları, dosyadaki MİT raporunun delil olarak değerlendirilemeyeceğini savunarak, söz konusu raporun dava dosyasından çıkarılmasını talep etti.
 
Tutuklu sanıklar ve avukatları da, tahliye talebinde bulundular.
 
Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Nejdet Kılıç, İbrahim Turgut, Osman Baha Okar, Semih Aydın ile birleşen davanın tutuklu sanıkları Şeyma Özan, Gülseren Poyraz, Benay Can ve Umur Suyadal'ın tahliyesine karar verdi.
 
Hanefi Avcı, Fatih Aydın, Cemal Bozkurt, Ulaş Erdoğan, Özgür Dinçer, Hakan Soytemiz, Tuncay Yılmaz, Necdet Öztürk, Tamer Taş, Emrol Pamuk, Onur Erkurt, Ağca Kaya, Ersin Sarıçam, Mehmet Güneş, Bayam Akdoğdu, Deniz Küçükpumun, Vedat Yıldız ve Volkan Karakuş'un ise tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, MİT raporunun dosyadan çıkarılması konusunun da düşünülmesine hükmetti.
 
Mahkeme heyeti, Bostancı'daki çatışmada şehit olan emniyet amiri Semih Balaban'ın eşi Filiz Zeynep Balaban ile annesi Fadime Balaban adına avukatları Mehmet Kadri Filizer'in davaya katılma taleplerinin kabulüne karar verdi.
 
Bir sonraki celsenin taşınılacak olan Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda yapılacağını belirten mahkeme heyeti, büyük salonun tahsis edilmesi konusunda yazı yazılmasını da kararlaştırdı.
 
Mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
Duruşmayı, gazeteci Ahmet Şık ile CHP İstanbul milletvekili Melda Onur da izledi.
 
İDDİANAMEDEN
 
Dava dosyasındaki 4 ayrı iddianamede, tutuklu sanık eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın, “Devrimci Karargah terör örgütü ve mensuplarına yardım”, “Yargı görevini yapanı etkileme”, “soruşturmanın gizliliğini ihlal”, “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme”, “ikametinde ele geçirilen ruhsatsız silahlar nedeniyle 6136 sayılı yasaya muhalefet” ve “zincirleme şekilde kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme” suçlarından toplam 23 yıl 4 ay ile 51 yıl 9 ay arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
 
Hanefi Avcı'nın kullandığı telefon hattının sahibi olduğu öne sürülen Nejdet Kılıç'ın, “Devrimci Karargah terör örgütü üyesi olmak” ve “6136 sayılı yasada belirlenen bıçakları izinsiz bulundurmak” suçlarından 9 ile 18 yıl arasında hapse çarptırılmasını talep edilen iddianamede, diğer sanıkların da 9 ay ile 300 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması öngörülüyor.