DHA'ya basın özgürlüğü ödülü

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) 2013 'Basın Özgürlüğü Ödülleri, törenle sahiplerine verildi.

DHAya basın özgürlüğü ödülü
24 Temmuz 2013 Çarşamba 20:17 tarihinde eklendi.
Bir yıl boyunca yaptığı başarılı çalışmalar ve özelde Taksim Gezi Parkı olayları sırasında sürdürdüğü objektif yayıncılık anlayışı nedeniyle kurum dalında "Basın Özgürlügü Ödülü' verilen Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) ödülünü  DHA Genel Müdürü Uğur Cebeci, TGC Başkanı Turgay Olcayto'nun elinden aldı.
 
TGC'nin basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1989 yılından bu yana her yıl verdiği Basın Özgürlüğü Ödülleri, 24 Temmuz Geleneksel Gazeteciler Günü'nde The Marmara Taksim Oteli'nde, bu akşam düzenlenen törenle sahiplerini buldu. CNN Türk spikerlerinden Başak Şengül'ün sunduğu proğramda basın emekçileri ve basın şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu.
 
DHA GENEL MÜDÜRÜ CEBECİ:  GERÇEĞİ OLDUĞU GİBİ SUNDUK, KENDİMİZE  ASLA AMBARGO KOYMADIK
 
DHA Genel Müdürü Uğur Cebeci, Basın Özgürlüğü ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada şunları söyledi:
 
"Çok teşekkğür ederim. İyi ki buradasınız. Gezi Olayları başladığı andan itibaren, Doğan Haber Ajansı'nın canlı yayınları ve araçları pozisyonlarını aldılar ve bütün dünyaya sadece gerçeği ve olduğu gibi kendi duygularımızı, hislerimizi, kargaşalarımızı yansıtmadan olduğu gibi verdik. Böyle bir olay aslında Türkiye'nin gelişmişliğinin bir fotoğrafıydı. Şuradaki parktaki olay. Ve içimizdeki o mükemmelliğin bir göstergesiydi. Tam tersinden bakalım. Eğer gerçekleri vermemiş olsaydık, dünyanın başka yerlerinde şehir efsaneleri gibi, ülke efsaneleri yayılmaya başlayacaktı. 50 ölü, 100 ölü Türkiye baharından darbeye giden söylemler ve Türkiye bunu temizleyebilmek için tanıtma fonlarından belki de milyarlarca dolar harcayacaktı ve asla temizleyemeyecekti. Gerçekler her zaman olduğu gibi yansıtılmalıdır. Biz gazetecilere, yayıncılara düşen en önemli görevin bu olduğunu düşünüyorum.
 
O günlerde kimsenin bizi etkilemesine önümüze bir bariyer kurmasına izin vermedik ama bir o kadar daha önemlisi kendi kendimize asla ambargo koymadık. Yine de bir gün yayına çıktığımız uyduların önünde gölgeler oluşsa ya da fiber optik kablolarımız herhangi bir nedenle kesilse ve yine dünyanın büyük bir coğrafyasında bir ilk olan dha.com.tr'den aynı anda 3 canlı yayını gerçekleştirdiğimiz serverlar çökse biz yaşamlarını sadece gazetecilik yaparak kazanan dha muhabirleri, yüksek binaların üstlerine çıkıp bağıra bağıra haber vermeye devam ederiz. Saygın meslek kuruluşumuz Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ne ve ouşturduğu jüriye bizi objektif buldukları için çok teşekkür ederim"
 
 KİŞİ DALINDA ÖDÜLLER SAHİPLERİNE VERİLDİ
 
TGC Başkanı Turgay Olcayto, kişi dalında 'Basın Özgürlüğü Ödülü'nü alan Milliyet Gazetesi Yazarı Kadri Gürsel'e, TGC Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, tutuklu gazeteciler adına 7 yıldır cezaevinde bulunan Özgür Radyo Yayın Yönetmeni Füsun Erdoğan'ın ödülünü oğlu Aktaş Fatih Erdoğan'a, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Taksim Gezi Parkı olayları sırasında doğru bilgileri sosyal medyada paylaşan yurttaş gazeteciler ile sahada çalışan şiddete, tehdide uğrayan, gözaltına alınan, işten atılan tüm muhabirler, foto muhabirleri ve kameramanlar adına İMC Program Editörü Gökhan Biçici'ye Basın Özgürlüğü ödüllerini verdi.
 
BÜYÜK SEÇİCİ KURUL KARARI OYBİRLİĞİ İLE ALDI
 
2013 Basın Özgürlüğü Ödülü Büyük Seçici Kurulu 12 Temmuz 2013 cuma günü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Merkezi'nde toplandı. Basın Özgürlüğü Ödülleri Büyük Seçici Kurulu'nda bu yıl Türkiye Barolar Birliği adına Avukat Teoman Ergül, Türkiye Gazeteciler Sendikası adına İstanbul Şubesi Başkanı Gökhan Durmuş, İletişim Fakültelerinden Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Tekelioğlu, İletişim Araştırmaları Derneği'nden Hıfzı Topuz, Marmara İletişim Mezunları Derneği Başkanı Hüseyin Irmak, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin öncesi başkanlarından Nail Güreli, daha önce Basın Özgürlüğü Ödülü alanlardan Altan Öymen, Türkiye Yayıncılar Birliği'nden Başkan Metin Celal Zeynioğlu, Yayın Yönetmenlerinden Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ yer aldı. Büyük Seçici Kurul'da, TGC'yi Başkan Turgay Olcayto ve Genel Sekreter Sibel Güneş temsil etti. 
 
Toplantıya mazeretleri dolayısıyla katılamayan Hıfzı Topuz, Nail Güreli ve Altan Öymen oylarını yazılı olarak gönderdi. Büyük Seçici Kurul Başkanlığı'na Turgay Olcayto'nun, Raportörlüğe Gökhan Durmuş'un oybirliği ile seçilmelerinin ardından adaylar değerlendirilerek bu yılki Basın Özgürlüğü ödülü almaya hak kazanan kişiler ve kurum belirlendi. DHA, kurum dalında bir yıl boyunca yaptığı objektif yayıncılıkla ödüle layık görüldü.