Dicle Üniversitesi bugün de karıştı

Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde dün karşıt görüşlü öğenciler arasında çıkan olaylar bugünde devam etti.

Dicle Üniversitesi bugün de karıştı
09 Nisan 2013 Salı 15:39 tarihinde eklendi, 1.009 kez okundu.

Kendilerine Bilge Gençlik Kulubü adını veren öğrenciler Kutlu Doğum Haftası kapsamında düzenlediği etkinlik öncesi namaz kılarken, etkinliğin yapılacağı salona yürümek isteyen gruba polis izin vermedi. Bunun üzerine tarlalardan gitmek isteyen öğrencilere polis havadan ve karadan gaz bombası ile müdahalede bulundu.

 
Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde dün kendilerine Dicle Üniversitesi Bilge Gençlik Kulübü adını veren öğrencilerin Kutlu Doğum Haftası'nda düzenleyecekleri etkinlik için bildiri dağıtmak ve afiş yapıştırmak istemesi üzerine iki karşıt grup arasında kavga çıkmıştı. Dün polisin gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale ettiği öğrencilerin taşlı sopalı kavgasında 1'i polis 4 kişi de yaralanmıştı.
 
Dünkü olayların ardından bugün üniversite güne gergin başlarken, polis kampus içinde sıkı güvenlik önlemleri aldı. Batman, Şanlıurfa ve Mardin'den çok sayıda çevik kuvvet polisi ile zırhlı araçlar destek amaçlı Dicle Üniversitesi kampüs alanındaki Mimarlık, İlahiyat ve Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi girişlerinde güvenlik önlemi aldı.
 
TEKBİR GETİRİP, TOPLU HALDE ÖĞLEN NAMAZI KILDILAR
 
Bilge Gençlik Kulübü tarafından Dicle Üniversitesi Konferans Salonu'nda, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında, "Peygamber Efendimiz" konulu konferans düzenlendi. Çevre illerden de gelenlerle birlikte yaklaşık bin kişi, salona girmeden önce salon önünde öğlen namazını kıldı. Namaz kılanlar arasında çarşaflı kadınlar ve sakallı sarıklı olanlar da dikkat dikkat çekti. "Kutlu Doğum Haftası'nı kazasız belasız geçirmeyi bize nasib eyle" şeklinde dua eden kalabalık, daha sonra konferansın yapılacağı salona geçip, ilahiler eşliğinde tekbir getirdi.
 
HAVADAN VE KARADAN GAZ BOMBALI MÜDAHALE
 
Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı Süleyman Hançerli ile öğrenci temsilcileri arasında yaşanan görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine öğrenciler, alkışlarla dışarı çıkıp bahçede toparlanmaya başladı. bu sırada Hançerli, megafonla öğrencilere bir kaç kez uyarıda bulunarak, "Sevgili öğrenciler, kamu düzeni adına yürümenize izin verilmeyecek. Yürümek isteyen öğrencilere müdühale edilecek. Sizden yürümemenizi ve dağılmanızı rica ediyoruz" dedi.
 
Yürüyüşe izin verilmemesi üzerine öğrenciler, önce İlahiyat Fakültesi tarafındaki tarladan yürümeye çalıştı. Güvenlik güçlerinin engellemesi üzerine geri dönen öğrenciler bu kez de İdari İktisadi Bilimler Fakültesi tarafına geçerek, tarladan, konferansın yapıldığı salona doğru yürümeye başladı. Konferans salonu yakınına gelen öğrencilere, karadan TOMA ve Akrep ve panzerlerle tarlada müdahale edildi. Havadan polis helikopteri ve yerden de polislerin gaz bombalarıyla müdahale ettiği öğrenciler, saatler süren koşuşturmadan sonra, kampüs alanındaki fakültelere ve tarlalara doğru kaçtılar.
 
Konferansın yapıldığı salona doğru gelen bazı sol görüşlü öğrencilere polis copla müdahale ettiği görüldü. Kampus içinde olaylar yer yer devam ederken, polisin aldığı önlemler de sürüyor.

DHA