Digitürk tetikte yayın geliri tehlikede

Fenerbahçe’nin Süper Lig’den Bank Asya 1. Lig’e düşürülmesi durumunda maç yayını gelirleri de düşmesi bekleniyor

Digitürk tetikte yayın geliri tehlikede
05 Temmuz 2011 Salı 08:55 tarihinde eklendi, 2.369 kez okundu.

 

Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) geçen yıl yapılan ve Süper Lig karşılaşmalarının 2014’e kadar dört sezonu kapsayacak maç yayın ihalesini yıllık 321 milyon dolarla Çukurova Grubu’na bağlı Digitürk almıştı.

Yüzde 18’lik KDV, yüzde 10’luk Federasyon payı eklenince Digitürk’ün kasasından yıllık 410 milyon dolar çıkacak. Digitürk’ün A tipi paketi, TFF Süper Lig müsabakalarında her hafta en az 4 adedini canlı olarak yayınlamayı içeriyor. Bank Asya 1. Lig, B paketi olarak 40.2 milyon dolara TRT, mobil maç yayını C paketi ise 13.5 milyon dolara Türk Telekom’da bulunuyor.
 
Aslan payı büyüklerin
A, B ve C paketlerindeki naklen yayınlarda aslan payını ise futbol kulüpleri alıyor. A, B ve C paketlerindeki rakamın yüzde 11’i daha önce Turkcell Süper Lig’de şampiyon olan takımlara, şampiyonluk sayılarına göre dağıtılıyor.
 
Buna göre, Fenerbahçe ve Galatasaray 13.2 milyon, Beşiktaş 10.1 milyon dolar, Trabzonspor ise 4.6 milyon dolar gelir elde ediyor. Meblağın yüzde 35’i 18 Süper Lig kulübüne eşit dağıtılıyor. Yani her kulüp 7.2 milyon dolar alıyor. Toplam tutarın yüzde 45’i (168.6 milyon dolar) puan performansına göre paylaştırılıyor. Toplam rakamın yüzde 9’u da ilk 6 sıradaki takımlara (her takım 5.6 milyon dolar alacak) veriliyor.
Fenerbahçe’nin Süper Lig’den Bank Asya 1. Lig’e düşmesi durumunda, maç gelirlerinin düşmesi bekleniyor. Fenerbahçe’nin 1 Haziran 2010-28 Şubat 2011 tarihleri arasındaki gelirlerinin yüzde 58’ini oluşturan 37.1 milyon TL naklen yayından geldi.
 
Yayıncı kuruluş izliyor
Bu arada, Futbolda şike iddialarına yönelik olarak Fenerbahçe Spor Kulübü’ne yönelik yapılan soruşturma nedeniyle, şu anda Digitürk ihalesinin ne olacağı da merak konusu.
 
Türk futbolunun marka değerine ağır bir darbe olarak nitelendirilen operasyonun sonuçlarını yayıncı kuruluş Digitürk’ün de dikkatle izlediği öğrenildi.
 
Geçen sezon başı yapılan ihale ile süper ligin yayın haklarını yıllık 321 milyon dolar gibi rekor bir rakama satın alan Digitürk’ün, aralarında Fenerbahçe’nin de buluduğu bazı takımların küme düşürülmesi halinde Futbol Federasyonu ile temasa geçerek yayın sözleşmesinin gözden geçirilmesini isteyeceği ileri sürüldü. Sektör uzmanları, şu anda bu konuda yorum yapmak için erken olduğunu söyledi.