Dila azmini sergiledi

İsveç'in Malmö şehrinde yaşayan duyma ve konuşma engelli Dila Tanrıkulu Çıltık'in 'Allunning Mystery I' adlı 4 eseri Kopenhag'a bağlı Charlotenlund semtindeki Knud Grote galerisinde sergilendi.

Dila azmini sergiledi
02 Şubat 2014 Pazar 19:05 tarihinde eklendi, 8.187 kez okundu.
Ülkenin ünlü ressamlarının eserleri arasında yer alan 4 eser, diğer ressamlar ve davetliler tarafından serginin en güzel eserleri olarak gösterildi. Ülkenin kalburüstü ailelerinin yaşadığı Charlotenlund'da eserleri büyük ilgi gören Dila'yı Türk dostları da yalnız bırakmadılar.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi mezunu olan Dila Tanrıkulu Çıltık, 4 yaşında işitmeyi tamamen kaybettikten sonra bir yıl içinde de konuşmayı unuttuğunu belirterek 'kelime haznem çok genişmiş. Kitap okuma eğitimi aldım. Normal okullarda okudum ama çok zorlandım. Öğretmenlerimin söyledikleri hiçbir şeyi duymuyor ve anlamıyordum.

Onların söylediklerini dudaktan okumaya çalıştım. 12 yaşımda ameliyat oldum. Türkiye'de o ameliyatı olan ikinci kişiydim. Şimdi işitme cihazı kullanıyorum. Yüzde 50 işiterek, yüzde 50 de dudak okuyarak insanları anlamaya çalışıyorum. Konuşma eğitimi aldım, konuşmaya başlayınca bu kez işaret dilini unutmaya başladım. Ama hiçbir zaman pes etmedim. Engeli bulunan her kes başarılı olabilir yeter ki pes etmesinler, mücadele etsinler'dedi.
 
SALVADOR DALİ ETKİLERİNİ GÖREBİLİRİZ
 
Resim yapmaya çok küçük yaşlarda başladığını belirten Dila Tanrıkulu Çıltık, 'Resim yapmaya her çocuk gibi çok küçük yaşlarda başladım. Belki yeteneğim ön planda gözüküyordu. Babam bunu fark ettiğinde direk resim alanında iyi iş çıkaracağımı düşündü.

Aslında elbette herkeste bu yetenek var. Ben de üstüne gittim bir sonuç çıkardık. Bazı resimlerim 2 ay ile 4 ay sürebiliyor. Konunun içeriğine bağlı. Özellikle hayali, gerçekçi bir şekilde tuvale aktarmayı düşünüyorum. Büyük hedeflerim var. Yeni projelerimdeki tablolarım da yakında sergilenecek. Sürüyalist Eserlerimde Salvador Dali etkileri görebiliriz ama bir çok sanatçıdan etkileniyorum'dedi.

Sergiyi ziyaret eden Türklerden Taylan Altınbudak 'kendisinin güzel sanatlar, özellikle Mimar Sinan mezunu olması eserlerindeki özentiyi gösteriyor. Keşke kısmet olsaydı da daha çok eserini görebilseydik. Burada sınırlı sadece 4 tablosunu görebiliyoruz ama kelimenin tam anlamı ile mükemmel'derken, Eda Kara'çok güzel buldum.

Arkadaşım olduğu için gururlu ve mutluyum bu kadar kalabalığın burada olması çok güzel'dedi. Sebla Lassen de ? gerçekten çok güzel atmosfer. Kötü hava şartlarına rağmen bu kadar çok kişi gelmiş. Demek ki çok ilgi çekti. Burada olmaktan bir Türk olarak çok mutluyum'dedi. Sergiyi Gezen Danimarka Sanayiciler Birliğinin eski Türkiye bölümü başkanı Christian Wittenkamp, Dila'nın eserlerine hayran kaldığını belirterek, eserleri görmeleri için dostlarını da getireceğini söyledi.
 
Galeri yöneticileri Dila Tanrıkulu Çıltık'ın eserlerinin 39 (5.3 bin Euro) ile 42 bin kron (5.7 bin Euro) arasında satışa sunulduğunu söylediler.

DHA