''Dilucu Gümrük Kapısı yıl sonuna açılacak''

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Dilucu Gümrük Kapısı’nın yıl sonunda açılacağını söyledi.

Dilucu Gümrük Kapısı yıl sonuna açılacak
14 Mart 2014 Cuma 17:22 tarihinde eklendi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile inşasına başladığı kapının temel atma töreninde konuşan Hayati Yazıcı, “Dilucu ile birlikte 11 tane Gümrük Kapısının revizyonu yapıldı. Geriye 8 tane kaldı. Sanıyorlar ki gümrüklerin hepsi TOBB’a devredildi. Hayır öyle değil. Gümrüklerdeki elemanlar Bakanlığımızın kamu personelidir.” diye konuştu.

Yazıcı, “Dilucu Gümrük Kapısının 3’lü bir kapı olmasını istemiştik. Azerbaycan-Nahcivan-Türkiye’nin ortak kapısı olması konusunda ciddi müzakerelerimiz oldu. Ama olmadı.” dedi.

Törende ses tellerinden rahatsız olan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yrine yardımcısı Ali Kopuz konuştu. Kopuz, “İnşallah bu kapıyı 7-8 ayda bitirip 2014 sonunda hizmete açacağız. Bu kapsamda Dilucu Gümrük Kapısı’nın modernizasyonu için 75 milyon TL’lik yatırım yapıyoruz. Yeni Dilucu Gümrük Kapısı 19 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere 80 bin metrekare alan üzerinde faaliyet gösterecek. Türkiye’de kara gümrük kapılarımızdan yapılan her yüz taşımacılığın 6’sı Dilucu’ndan yapılıyor.” ifadelerini kullandı.

Iğdır’a ciddi bir ticari faaliyetin yöneleceğini belirten Kopuz, “Kapıdan çıkınca 1 saat içinde Nahçivan merkez. 400 bin nüfus var Nahçivan’da. 3 saat içinde İran’ın Tebriz şehri. İran’ın 4. Büyük şehri. En zengin şehri. 1,5 milyon nüfus yaşıyor.Bakanlığımız Dilucu’na Sınır Ticareti yetkisini de verdi. İnşallah iç gümrük de faaliyete geçince bütün bu bölgenin zenginliği Iğdır’a akacak.” şeklinde konuştu.

Temel atma törenine TOBB ve Gümrük Bakanlığı çalışanlarının yanı sıra Azerbaycan Gümrük Bakanı da katıldı.
 


CİHAN