Dink cinayeti davası sil baştan!

Hrant Dink cinayeti davasında İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasına karar verdi.

Dink cinayeti davası sil baştan!
30 Ekim 2014 Perşembe 15:01 tarihinde eklendi.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin verilen kararın Yargıtay tarafından kısmen bozulmasının ardından, 18 sanığın yargılandığı davanın 9. duruşması görüldü. 
 
Kapatılan özel yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nden İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gittikten sonra üçüncü kez görülen duruşmaya hiçbir sanık katılmadı. Dink Ailesini ise avukatlar Hakan Bakırcıoğlu ve Bahri Belen temsil etti. Sanıklar Yasin ve Osman Hayal'in avukatı Fatma Aygöre ile sanık Erhan Tuncel'in avukatı Erdoğan Soruklu da duruşmada hazır bulundu.
 
MAHKEME YARGITAY'IN BOZMA İLAMINA UYDU
 
Duruşmada, Mahkeme Başkanı Tevfik Güngören, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma kararına uyulması yönünde karar verdi. Yargıtay, davaya bakan mahkemenin 'silahlı terör örgütü üyesi olmak'tan verdiği beraat kararını, sanıkların terör örgütünden değil suç örgütünden yargılanması ve cezalandırılması gerekçesiyle bozmuştu.
 
KARAR 1 YIL SONRA VERİLDİ 
 
Davanın bozulmasının ardından, ilk duruşma geçtiğimiz yıl Eylül ayında yapıldı. Ancak mahkeme, Yargıtay'ın bozma kararına uyup uymayacağını 1 yıl sonra açıkladı. Mahkemenin gecikmesinin nedeni ise, davanın sanıklarından Ahmet İskender'in yakalanamaması oldu. Mahkeme, davanın sanıklarının Yargıtay'ın bozma kararına karşı görüşünü aldı ve bir yıl boyunca Ahmet İskender'in yakalanmasını bekledi. Ancak İskender bir türlü bulunamadı. Bugünkü duruşmada mahkeme, Ahmet İskender'in savunmasının yakalandığında da alınabileceğini ve sanık yönünden karar verilebileceğini dikkate alarak, Yargıtay'ın bozma kararına oybirliği ile uyulmasına hükmetti.
 
"SUÇ ÖRGÜTÜ" YARGILAMASI BAŞLADI  
 
Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in de aralarında bulunduğu davanın sanıkları bu kararla birlikte 'Çıkar amaçlı suç örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla yargılanmaya başladı. Duruşmada söz alan Dink ailesinin avukatı Bahri Belen, Dink cinayetine ilişkin dönemin İl Jandarma Komutanı Ali Öz'ün yargılandığı Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dava ile Ogün Samast'ın İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde örgüt üyesi olmak suçundan yargılandığı davanın, aralarında fiili ve hukuki bağlantı olduğu gerekçesiyle, ana davayla birleştirilmesini talep etti.
 
Sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in avukatları da söz konusu davaların birleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Duruşma savcısı da "Birleştirme yönünde verilecek kararın takdirini mahkemeye bırakıyoruz" dedi.
 
SAMAST DAVASI BİRLEŞTİ
 
Duruşmaya verilen aranın ardından Heyet kararını açıkladı. Heyet, Ogün Samast'ın İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı dava dosyası ile suçun konusu nedeniyle bağlantı bulunduğu, bu nedenle her iki dava dosyasının birleştirilerek sonuçta birlikte hüküm altına alınmalarının uygun olacağına hükmetti.
 
TRABZON'DAKİ DAVAYI BİRLEŞTİRMEDİ
 
Ancak Heyet, Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi dava dosyasındaki sanıkların konumları ile mahkemeye ait bu dava dosyasındaki sanıkların konumlarının farklılığı nedeniyle, her bir dosyada ayrı ayrı yargılama yapılıp karar verilebileceği kanaatine varıldığından, birleştirme talebini reddetti.
 
TÜBİTAK'TAN HAYAL RAPORU İSTENECEK
 
Mahkeme ayrıca, olay öncesinde Ogün Samast'ın arkasından geldiği iddia edilen kişinin sanık Osman Hayal olup olmadığının tespiti için, Hayal'in kartpostal ebatındaki fotoğraflarının çekilip, güvenlik kamerası görüntüleriyle birlikte TÜBİTAK'a gönderilmesine; hazırlanacak raporun da en geç duruşma gününe kadar mahkemeye gönderilmesine hükmetti.
 
DAVANIN GEÇMİŞİ
 
Özel Yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Ocak 2012 tarihinde verdiği kararda, bütün sanıkların "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan beraatine hükmetmişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise, Hrant Dink cinayeti davasında, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının, "sanıkların atılı suçları örgütün faaliyeti çerçevesinde işlediği" gerekçesiyle bozulmasını istemişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de örgüt yönünden verilen beraat kararını bozmuştu. Daire, sanıkların silahlı terör örgütü değil, suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt üyesi oldukları gerekçesiyle yargılanmaları gerektiğine hükmetmişti. Yargıtay'ın kararının ardından davanın yeniden görülmesine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanmış ve bu mahkemede 6 duruşma yapılmasının ardından, dosya, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli ağır ceza mahkemelerinin 6526 sayılı kanunun yürürlüğe girmesi sonucu tümüyle kaldırılması üzerine İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

DHA