Dink davasında 1 yıldır gelmeyen rapor

Kamera görüntülerinde cinayet günü Ogün Samast'ı takip ettiği belirtilen kişinin tutuksuz sanık Osman Hayal olup olmadığının tespiti için TÜBİTAK'tan bir yıl önce istenen rapor hala hazırlanamadı.

Dink davasında 1 yıldır gelmeyen rapor
03 Eylül 2015 Perşembe 13:58 tarihinde eklendi, 1.851 kez okundu.
Kamera görüntülerinde cinayet günü Ogün Samast'ı takip ettiği belirtilen kişinin tutuksuz sanık Osman Hayal olup olmadığının tespiti için TÜBİTAK'tan bir yıl önce istenen rapor hala hazırlanamadı.
 
Mahkemenin sorusunu 1 ay önce bir başka soruyla yanıtlayan TÜBİTAK söz konusu görüntülerdeki hangi kişinin tespit edilmesinin istendiğini mahkemeye sordu. Mahkeme de bunun tespiti için zabıt katibi Murat Güngördü'yü bilirkişi sıfatıyla görevlendirdi. 
 
Bilirkişi Güngördü, görüntülerde deri mont ve kot pantolonlu kişiye ait 5 fotoğrafı işaretledi ve hazırladığı mahkemeye sundu. Şimdi, TÜBİTAK fotoğraflardaki kişinin Osman Hayal olup olmadığına karar verecek. 
 
6.DURUŞMA GÖRÜLDÜ
 
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davanın Yargıtay'ın bozma kararından sonraki 6. duruşması yapıldı. İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanıklar katılmazken, taraf avukatları hazır bulundu. 
 
"ZABIT KATİBİ FOTOĞRAFLARDA İŞARETLEME YAPTI"
 
Bir işyerinin güvenlik kamerası görüntüsünde cinayet günü Ogün Samast'ı takip ettiği belirtilen kişinin tutuksuz sanık Osman Hayal olup olmadığının tespitine ilişkin yazıya TÜBİTAK'tan cevap geldi. TÜBİTAK tarafından 14 Temmuz'da mahkemeye gönderdiği yazıda, CD ve DVD'lerde çok fazla sayıda şahsın yer aldığını, bu nedenle hangi şahsın kastedildiğinin net bir şekilde belirtilmemiş olduğu vurgulandı. TÜBİTAK, CD ve DVD'lerde Osman Hayal olup olmadığının tespiti istenilen kişinin açıkça işaretlenmesini talep etti. Mahkeme heyeti, söz konusu fotoğraflarda incelenmesi istenen kişiyi işaretlemek üzere İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi zabıt katibi Murat Güngördü'yü görevlendirdi. 
 
"OGÜN SAMAST'I TAKİP EDEN DERİ MONT VE KOT PANTOLONLU ŞAHSA AİT GÖRÜNTÜLERİ DAİRE İÇERİSİNE ALINMIŞTIR" 
 
Bilirkişi, Murat Güngördü 24 Ağustos 2015 tarihli ilk raporunda, yanlış kişiyi inceledi. Bunun üzerine bilirkişi 1 Eylül 2015 tarihinde ek bir rapor daha hazırladı. Bilirkişi Murat Güngördü'nün hazırladığı ek raporun sonuç kısmında "Sanık Ogün Samast'ı takip ettiği iddia edilen deri mont ve kot pantolonlu şahsa ait görüntüler resim 3-4-5-6-7'de yeşil renkli daireler içerisine alınmıştır" denildi. 
 
DİNK AİLESİNİN AVUKATI DAVALARIN BİRLEŞTİRİLMESİNİ TALEP ETTİ 
 
Duruşmada söz alan Dink Ailesi'nin avukatı Bahri Bayram Belen kovuşturmanın genişletilmesi taleplerini mahkemenin yeniden değerlendirmesini talep ederek, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin vermiş olduğu karardan bu olayla ilgili tüm davaların birleştirilerek görülmesi gerektiği belirtilmiştir. Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan davanın, bu dava ile birleştirilmesi gerekir. Yine halen soruşturması devam eden dosyanın (Hrant Dink suikastına ilişkin "kamu görevlilerinin ihmali" olduğu iddiasıyla yürütülen soruşturma) davası açıldığında bu dosya ile birleştirilmesini talep ediyoruz" dedi.
 
"ERHAN TUNCEL, OGÜN SAMAST VE YASİN HAYAL'İN FARKLI İFADELERİ DOSYAYA GETİRİLMESİ GEREKİYOR"
 
Dink Ailesinin diğer avukatı Hakan Bakırcıoğlu ise, "Hrant Dink suikastına ilişkin "kamu görevlilerinin ihmali" olduğu iddiasıyla yürütülen soruşturmada Erhan Tuncel, Ogün Samast ve Yasin Hayal yeniden ifade vermişlerdir. Bu ifadeler dosyanızdaki ifadelerden farklıdır. Bu nedenle o ifadelerin dosyanıza getirilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu. 
 
"KAMUOYUNDA AZMETTİRİCİ 'BÜYÜK AĞABEYİ' SIFATLARI İLE HAYATI KARARTILMIŞTIR" 
 
Tutuksuz sanık Erhan Tuncel'in avukatı Erdoğan Soruklu, "Bu davada Dink Ailesi'nden sonra en fazla mağdur olan kişi benim müvekkilimdir. Kamuoyunda azmettirici 'Büyük ağabeyi' sıfatları ile hayatı karartılmıştır. Yardımcı istihbarat elemanı olarak Hrant Dink'in öldürüleceğini gerekli yerlere bildirmiştir. Onun sayesinde kamu görevlilerinin ihmali olduğu iddiasıyla soruşturma yapılmaktadır. Maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için kovuşturmanın genişletilmesini ve Trabzon'daki davanın birleştirilmesini istiyoruz. Uzun süre tutuklu kalmıştır. Yurtışı yasağının kaldırılmasını talep ediyoruz" diye konuştu. Avukat Soruklu ayrıca, "olay sırasında görüntülerde olan ve değişik hareketlerde bulunan kişiler mevcuttur.Bu kişilerin olayla bağlantısı olabileceği dikkate alınarak görüntülerdeki kişilerin kimler olduğunun tespit edilmesini istiyoruz" dedi. 
 
TÜBİTAK İŞARETLİ '5' FOTOĞRAFI İNCELEYECEK 
 
Mahkeme heyeti, Bilirkişi Murat Güngördü'nün yeşil renkli daireler içine almış olduğu 5 kare fotoğraf karesinde deri mont ve kot pantolonlu kişinin Osman Hayal olup olmadığının belirlenmesini TÜBİTAK'tan istedi. 
 
"KAMU GÖREVLİLERİNİN İHMALİ" SORUŞTURMASINDAKİ İFADELERİ GELECEK
 
Erhan Tuncel'in yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması talebini reddeden mahkeme heyeti, "Hrant Dink suikastına ilişkin "kamu görevlilerinin ihmali" olduğu iddiasıyla yürütülen soruşturmada Erhan Tuncel, Ogün Samast ve Yasin Hayal'in verdiği ifadelerinin bir örneğinin mahkemelerine gönderilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti, Erhan Tuncel'in avukatının görüntülerdeki diğer kişilerin incelenmesi talebini, dosyada sanık olmadıkları ve haklarında herhangi bir iddiada bulunulmadığı gerekçesiyle reddetti. Duruşma 22 Aralık saat 10.00'a ertelendi. 
 
MAHKEME BİR YIL ÖNCE RAPOR İSTEMİŞTİ
 
Mahkeme, 30 Ekim 2014 tarihli ara kararında olay öncesinde Ogün Samast'ın arkasından geldiği iddia edilen kişinin sanık Osman Hayal olup olmadığının tespiti için , Hayal'in kartpostal ebatındaki fotoğraflarının çekilip, güvenlik kamerası görüntüleriyle birlikte TÜBİTAK'a gönderilmesinekarar vermişti. 
 
 
'HRANT'IN ARKADAŞLARI'NDAN DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMA
 
AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin görülen davanın, Yargıtay'ın bozma kararından sonraki 6. duruşması öncesi, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan "Hrant'ın Arkadaşları" adlı grup, 'gerçek sanıkların yargı önüne çıkarılması' talebinde bulundu. 
 
"YARGILAYAMIYORLAR, ÇÜNKÜ KORKUYORLAR"
 
"Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeniyiz" yazılı pankart ve dövizler taşıyan grup adına Baran Seyhan, bir basın açıklaması yaptı. Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından geçen süreye dikkat çeken Seyhan şunları söyledi; 
 
"Hrant Dink cinayetinin aydınlatılması namus borcu ilan edileli yıllar geçti. Katledildiği gün doğan çocuklar okuma yazmayı sökeli hayli zaman oldu. Ne yazık ki Hrant Dink'i katleden zihniyetin nefret tohumları, hala o çocukların sıralarının üstündeki kitaplarda. Biz ise bu çocuklardan yepyeni tetikçiler devşirilmesin diye adalet nöbetimizi sürdürmeye kararlıyız. Gerçek sanıklar yargı önüne çıkarılana, arkadaşlarımızın katilleri hak ettikleri cezayı alana kadar bu dava bitmeyecek. Bizatihi devletin organı Devlet Denetleme Kurulu raporu kimlerin yargılanması gerektiğini açıkça belirtiyor. Hukukçuların ittifak ettiği gibi, Ceza Kanunu'nun 83. maddesi uyarınca, yani "kasten adam öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçundan yargılanması gereken devlet görevlilerini koruyorlar. Yargılayamıyorlar. Çünkü korkuyorlar"
 
"GERÇEK SANIKLARIN EKSİKSİZ YARGILANMASINI SÖYLÜYORUZ"
 
Seyhan, "Öküzüne rahmet okunmuş büyük ortaklıktan arda kalan birkaç kişinin değil, gerçek sanıkların tümünün, eksiksiz olarak "kasten adam öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçundan yargılanması gerektiğini söylüyoruz. Talebimiz aynı. Talebimiz herkes için" diye konuştu.

DHA