Dinleme iddiaları Meclis gündeminde

CHP'li Mahmut Tanal, Almanya, İngiltere ve ABD'nin Türkiye'yi dinlediği iddialarını Meclis gündemine taşıyarak; 'Bu konuda istihbarat birimlerinde çalışanların ve diğer kamu görevlilerin sorumluluğu yok mudur? Sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılması planlanmakta mıdır?' diye sordu.

Dinleme iddiaları Meclis gündeminde
02 Eylül 2014 Salı 10:37 tarihinde eklendi.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde Türkiye'nin ABD, Almanya ve İngiltere tarafından dinlendiği iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Tanal, TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şunları sordu; '1-Amerika Birleşik Devletleri (ABD) esi çalışanı Edward Snowden'ın ifşa ettiği 2007 yılına ait NSA belgelerinde ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'in Türkiye'yi, Washington'daki Türk Büyükelçiliği'ni ve New York'ta bulunan BM nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği'ni dinlediği iddiaları doğru mudur?
 
2-İngiltere'nin ise ülkemizin özellikle “enerji sektörüöne ilişkin yasa dışı dinlemeler yaptığı iddiaları doğru mudur? 
 
3-Almanya'dan sonra ABD ve İngiltere'nin yasadışı yollarla Türkiye'ye ait önemli bilgileri edinmesi konusunda ne tür önlemler alınması planlanmaktadır? Bugüne kadar alınan önlemler neden başarısız olmuştur? Bugüne kadar herhangi bir önlem alınmakta mıdır?
 
4-Bu konuda istihbarat birimlerinde çalışanların ve diğer kamu görevlilerin sorumluluğu yok mudur? Sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılması planlanmakta mıdır? Bugüne kadar sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılmayarak başka ülkelerin yasadışı yollarla ülkemizi dinlemesi karşısında neden yeterli önlemler alınmamıştır?
 
5-Türkiye'nin diğer ülkeler tarafından dinlenmesinin ve bu konudaki güvenlik zaafiyetinin bu kadar kolay olma sebepleri nelerdir?'