DİSK, kıdem tazminatı için yürüdü

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyeleri, hükümetin fona devretmek istediği kıdem tazminatı hakkı için Bursa’da yürüyüş gerçekleştirdi.

21 Kasım 2013 Perşembe 18:02 tarihinde eklendi.

Kent Meydanı’nda toplanan yüzlerce işçi, pankartlar ve sloganlar eşliğinde Şehreküstü’ne yürüdü. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, gazetecilere yaptığı açıklamada, başbakanın ve bakanların olduğu 10. kurul toplantısında, Ulusal İstihdam Stratejisine karşı direnç gösterileceğinin ifade edildiğini hatırlattı.

Ulusal İstihdam Stratejisi’nin içinde kıdem tazminatlarının fona devredilmesi olduğunu belirten Beko, şöyle konuştu: “Bölgesel asgari ücret uygulamaları yapmak istiyorlar. Esnek çalışma ve bizim işçi arkadaşlarımızı köle satar gibi özel istihdam bürolarında satmak istiyorlar.

Kesinlikle buna izin vermemiz mümkün değil. Türkiye’de tasarruf teşvik fonları, konut edindirme ve fakir fukara fonları vardı ve gündemde olan işsizlik fonu vardı. İşsizlik fonu 70 milyara yakın toplandı. Bunun 6 milyarı ancak işsiz kalan arkadaşlara verildi. 15 milyara yakın para ise devletin yatırımlara verildi. Maliye bakanlığı buradan 3 milyara yakın vergi aldı.”

Beko, sözlerine şöyle devam etti: “Eğer kıdem tazminatımız fona devredilirse, aynı tasarruf teşvik fonu gibi, konut edindirme fonu ve işsizlik fonu gibi bu parların akıbetini kestiremediğimiz için geçmişteki fonlar çarçur edildiğinden 12 milyona yakın işçinin fonlara güveni kalmadığından biz ‘Diren işçi’ kampanyasını Türkiye genelinde başlattık.

Bu tasarı ortadan kalkıncaya kadar, yani kıdem tazminatlarımızın kesinlikle kaldırılmaması ile ilgili hükümet güvence verinceye kadar bizim direnişimiz, mücadelemiz, yürüyüşümüz devam edecektir. Eğer siz kıdem tazminatlarımızı ortadan kaldırmayı gündeminize alırsanız bu bizim için bir grev nedeni olur.”

Diğer sendikalara da çağrı yapan Beko, omuz omuza mücadele etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.


CİHAN