Diyanet, Alaçatı'da ki otellere ''çık'' dedi

İZMİR'in, turizm cenneti Alaçatı'daki 1 otel, 24 dükkan ile 80 el sanatları tezgahı, Büyükşehir Belediyesi Yasası'yla birlikte Alaçatı Belediyesi'nin

Diyanet, Alaçatıda ki otellere çık dedi
06 Mart 2015 Cuma 17:54 tarihinde eklendi.
İZMİR'in, turizm cenneti Alaçatı'daki 1 otel, 24 dükkan ile 80 el sanatları tezgahı, Büyükşehir Belediyesi Yasası'yla birlikte Alaçatı Belediyesi'nin kapatılmasının ardından Diyanet İşlerine Başkanlığı ile Milli Eğitim Müdürlüğü'ne devredildi. Diyanet İşleri Başkanlığı devrin gerçekleşmesinin ardından yıllardır faaliyet gösteren dükkanlar için tahliye tebligatlarını işyerlerine gönderdi. Burada, faaliyet gösteren bir otelin de, müftülük ve Kuran kursuna çevrileceği öne sürüldü. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, uygulamanın Alaçatı'nın marka değerinin tam kalbinden vuracağını söyledi.
 
Büyükşehir Belediyesi Yasası'yla birlikte Alaçatı Belediyesi kapandı. Turizm cenneti olan Alaçatı'da, özellikle tatilcilerin en yoğun bulunduğu alandaki 24 işyeri ile 1 otel, İzmir Valiliği'nin kurduğu komisyonun kararıyla, Milli Eğitim Müdürlüğü ile Diyanet İşleri'ne devredildi. Devir kararı 3461 ada 5 parselde bulunan Süreyya Muzaffer Baskıcı Camisi'nin içinde yer aldığı 2 bin 100 metrekare cami alanı ve çevresi, 3920 ada 1 parsel 3 bin 740 metrekarelik Alaçatı merkezdeki konut alanı, 4 bin 642 parselde bulunan restorasyonu belediye tarafından gerçekleştirilen ve Fener Rum Patriği Bartholomeos ziyaretiyle tanınan eski kilise binası olan ve Cumhuriyet'in ilanından günümüze Pazaryeri Camisi olarak kullanılan bina ile çevresindeki 11 işyeri (2.000 metrekarelik alan), 4559 parsel Pazaryeri Camisi yanında yer alan 2 bin 79 metrekarelik alanda yer alan 11 dükkan, 4586 ve 4587 parsel Alaçatı Meydanı 2 ayrı parsel olarak toplamda 131 metrekare 4566 parsel eski belediye binası ve avlusu, 185 metrekarelik alanları kapsadı. 
 
Kamuoyunda büyük tartışma yaratan bu devir kararında son gelişme ise bu 24 işyeri ile otele, tahliye taleplerinin ulaşması oldu. Çoğunluğu turizm hizmeti veren işyerlerinin yanı sıra bu bölgede kurulu bulunan 80 el işi tezgahı da kapanacak. Burada, faaliyet gösteren bir otelin de, müftülük ve Kuran kursuna çevrileceği öne sürüldü. Karara, Alaçatı'da yaşayanların yanı sıra Çeşme ve İzmir'deki sivil toplum örgütleri de tepki gösterdi. Yarın burada protesto gösterisi düzenlemeyi planladıklarını açıkladı.
 
Bu arada, tebligatı alan çok sayıda işyeri sahibi de, Alaçatı turizminin kalbine hançer saplandığını, bunun yaptırmamak için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Ayrıca, devredilen alanın ot festivalinin yapıldığı alanı da içine almasından dolayı, bu yıl yapılmasının da zor olduğu ifade edildi.
 
MUHİTTİN DALGIÇ, "MARKA DEĞERİ BİTECEK"
 
Kararla ve devirlerin başlamasıyla, yıllardır yaratılan Alaçatı'nın marka değerinin kötü etkileneceğini hatta biteceğini söyleyen Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, “Oradaki bütün yerlerin tapusu Alaçatı Belediyesi'nin üzerinde. Okul yeri bile yıllar önce belediyeden alınan bir yer. İki ibadethane için itirazda bulunmadık. Mahkeme konusu bile yapmadık. Onlar alınsın ama diğer yerler neden alınıyor. Burası Alaçatı'nın tam orta yeri. Bu işyerleri kapandıktan sonra ya da farkı etkinlikler için kiralandıktan sonra karşısındaki yerlere gelip rahatça oturan tatilci olur mu? Bu kararla, ben Alaçatı'nın turizm gelirlerinin yüzde 25 oranında kötü etkileneceğine inanıyorum" dedi.

DHA