Diyanet'ten kurban uyarısı

Diyanet İşleri Başkanlığı, yazılı bir açıklama yaparak yurt dışında kurban kesilmemesine dair açıklamaları olmadığını belirtti

Diyanetten kurban uyarısı
01 Kasım 2011 Salı 15:48 tarihinde eklendi, 1.059 kez okundu.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, bazı sivil toplum kuruluşlarının internet siteleri, broşür ve el ilanlarında "yurt dışında kurban kesimi" konusuyla ilgili başkanlığın görüşlerini doğru yansıtmayan bilgilere yer verildiği belirtildi.
 
Bu broşürlerde TDV Kurban Hizmet Kurulunun "yurt dışında kurban kesilmemelidir" şeklinde bir görüşü olduğuna yer verildiği bildirilerek, Diyanet İşleri Başkanlığının ilgili mevzuat uyarınca uzun yıllardan beri Türkiye Diyanet Vakfı işbirliği ile vekalet yoluyla yurt içinde ve yurt dışında kurban kesimi organizasyonu yaptığı kaydedildi.
 
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Söz konusu organizasyonlarda kesimi yapılmış kurbanların etleri muhtaç konumdaki soydaş ve dindaşlarımıza ulaştırılmaktadır. Dolayısıyla Başkanlığımızın yurt dışında kurban kesilmemesine yönelik hiçbir beyanatı olmamış, aksine başkanlığımız el ilanı ve broşürlerle yurt içi ve yurt dışı kurban bedelini açıklayarak böyle bir organizasyon gerçekleştiğini kamuoyuna bu yıl da deklare etmiştir."
 
 
"KESİMSİZ KURBAN"
Öte yandan bazı medya organlarında da "kesimsiz kurban" şeklinde ilanlara yer verildiği gören bazı vatandaşların bu konuda başkanlıktan açıklama bekledikleri belirtilerek, şunlar kaydedildi:
 
"Dinimize göre ibadetlerin şekillerini ve nasıl ifa edileceklerini Kur'an ve sünnet belirler. İbadetler ister farz, ister nafile olsun, nasıl öngörülmüşse öyle ifa edildiği zaman ancak geçerli olurlar. İnsanların bu hususta yorum yapma veya ibadete alternatif bulma yetkileri yoktur.
 
Bun göre, kurban belirlenen şekliyle boğazlama suretiyle ifa edildiğinde geçerli bir ibadet olur. İlanlarda belirtilen yöntemle yapılan yardımlar kurban yerine geçmez."