Diyarbakır'a tatile geldiler, patlamada öldüler

DİYARBAKIR'ın tarihi On Gözlü köprü girişinde PKK tarafından bombalı araçla Çevik Kuvvet Polis'ine ait servis aracına yönelik düzenlenen saldırıda ve aynı aileden 5 kişinin ölümüne yol açan saldırıda 300 kilogram bomba kullanıldı belirlendi.

Diyarbakıra tatile geldiler, patlamada öldüler
11 Ağustos 2016 Perşembe 14:53 tarihinde eklendi.
DİYARBAKIR'ın tarihi On Gözlü köprü girişinde PKK tarafından bombalı araçla Çevik Kuvvet Polis'ine ait servis aracına yönelik düzenlenen saldırıda ve aynı aileden 5 kişinin ölümüne yol açan saldırıda 300 kilogram bomba kullanıldı belirlendi. Saldırıda ölen 5 kişiden 3'nün 10 gün önce tatil amacıyla Kocaeli'nin Gebze ilçesinden Diyarbakır'a geldiği öğrenildi.
 
Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesi eski Mardin yolu üzerinde bulunan tarihi On Gözlü köprü girişinde PKK tarafından park edilen bomba yüklü aracın uzaktan kumandayla Çevik Kuvvet servis aracının geçişi sırasında infilak ettirilmesi sonucu patlama meydana geldi. Patlamada Behiye Yıldırım, Derya Yıldırım, Demet Yıldırım Aydın, Oğuzkaan Aydın, Ceylinaz Aydın yaşamını yitirirken 5'i polis 12 kişi ise yaralandı. Patlamanın detayları gün ağarınca ortaya çıktı. Patlamadan sonra polis bölgede detaylı incelemesini sürdürürken, saldırıda kullanılan 2005 model minübüsün Şanlıurfa'dan çalıntı olduğu ortaya çıktı.
 
300 KİLOGRAM PATLAYICI KULLANILMIŞ
Olay yeri inceleme ekiplerinin patlayıcı üzerinde yaptığı ilk incelemede olayda kullanılan patlayıcı miktarının yaklaşık 300 kilogram olduğu belirlendi. Aracın infilak ettirildiği yerde yarım metre çukur oluşurken, basınç etkisinin çevreye yayılmasıyla büyük hasar meydana geldi. Patlamada elektrik direkleri devrilirken, çevredeki işyerlerinin camları kırıldı, tavanları çöktü. Patlamanın meydana geldiği alana 20 metre uzaklıktaki tarihi Erdebil köşkünde de büyük hasar meydana geldi. Köşkün dış duvarlarında çatlaklar meydana gelirken, odalarda bulunan eşyalarda tahrip oldu. Köşkün restorant kısmında bulunan müşterilere ait bir çok araçta hasar görürken, restorantın tavanları çöktü.
 
8 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Tarihi On Gözlü'deki patlamanın ardından Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Ekipleri, çok yönlü çalışma başlattı. Tarihi köprünün çevresinde ve Dicle nehri kıyısında özel harekat timlerinin de katıldığı ve polis helikopterinin havadan desteklediği geniş çaplı araştırma devam ediyor. Saldırıda infilak ettirilen aracın çevreye savrulan parçalarını ve olayla ilgili delilleri toplayan polis, olen ve yaralanan vatandaşların olay yerinde düşürdükleri eşyalarını topladı. Yapılan istihbarati çalışmalarda ise polis, aralarında 4 gazetecinin de bulunduğu 8 kişiyi gözaltına aldı. Polisin olayla ilgili geniş çaplı araştırması devam ediyor.
 
10 GÜN ÖNCE TATİLE GELMİŞLER
Diyarbakır'daki bombalı araçlı saldırıda yaşamını yitiren 5 kişiden 3'ünün ise 10 gün önce Diyarbakır'a tatile geldikleri belirlendi. Kocaeli'nin Gebze ilçesinde oturan ve bir fabrikada iş makinesi operatörü olan Muhammed Aydın, Diyarbakırlı olan Ziraat Mühendisi eşi Demet Yıldırım Aydın(31) ve çocukları Oğuz kaan(8) ve Ceylinaz(3) ile birlikte 10 gün önce Diyarbakır'ın Ergani ilçesinden olan ancak Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesinde oturan kayınpederi Necati ile Kayvalidesi Behiye Yıldırım'ın(52) evine tatile geldi.
 
Diyarbakır kent merkezinde tarihi ve turistik alanları eşi ve çocuklarıyla birlikte gezen Muhammed Aydın dün ise, eşi Demet, çocukları Oğuzkan ve Ceylinaz ile kayınpederi Necati, kayınvalidesi Behiye ve baldızı Derya Yıldırım(23) ile birlikte tarihi On Gözlü köprüsünü görmeye gitti.
 
Tarihi köprüyü gezdikten sonra yanında bulunan restorantta yemek yiyen 7 kişilik aile otomobile bindikten sonra büyük bir patlama meydana geldi. Patlamada kayınpeder Necati Yıldırım ile damadı Muhammed Aydın ağır şekilde yaralanırken, Demet Aydın Yıldırım ile çocukları Oğuzkan ve Ceylinaz ile Behiye Yıldırım ve Derya Yıldırım feci şekilde can verdi. Necati Yıldırım ile damadı Muhammed Aydın'ın hastanedeki tedavisi ise devam ediyor. Demet Yıldırım Aydın ile çocukları Oğuz Kaan ve Ceylinaz'ın cenazesinin Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, Behiye Yıldırım ile kızı Derya Yıldırım'ın cenazesi ise Diyarbakır'ın Ergani ilçesinin Ortayazı köyünde toprağa verilecek.