Diyarbakır'da bir ilk!

DİYARBAKIR'da ilk kez açılan ve 70 firmanın katıldığı Mezopotamya Mücevher Fuarı'nda milyon dolarlık takıların sergilenirken, 200 polisle geniş güvenlik önlemleri alındı.

Diyarbakırda bir ilk!
24 Nisan 2015 Cuma 19:21 tarihinde eklendi, 1.065 kez okundu.
Vali Hüseyin Aksoy, "Dışarıdan görüldüğü gibi bir Diyarbakır yok. Diyarbakır yaşanabilir bir kenttir. Burada diğer şehirlerdeki gibi günlük yaşam aynı şekilde devam etmektedir" dedi.
 
Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası ile Sereks Fuarcılık işbirliğiyle Diyarbakır'da Mezopotamya Mücevher Fuarı açıldı. Fuar açılışına Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fırat Anlı, Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, Kuyumcular ve Sarraf Odası Başkanı Mustafa Akkul, Irak, Erbil, Duhok Kuyumcular Odası başkanları ile ihracatçılar katıldı. Kuyumcu, mücevher, saat alanında üretici, toptancı ve ihracatçı 70 firmanın katıldığı fuarda konuşan Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraf Odası Başkanı Mustafa Akkul, oda olarak fuarın açılması için yaklaşık 3 yıl çaba sarf ettiklerini söyledi. Akkul, "Diyarbakır'da ürettiğimiz takılar Türkiye'nin birçok iline gönderiliyor. Bundan sonra bu kentte üretilen altın takıların hedefimiz uluslararası bir pazar açmak. Son 4 yıl içerisinde oda olarak esnafımızla birlikte son 4 yıl içerisinde dünyanın bir çok ülkesinde başta, Dubai, Almanya, İtalya, Tayland gibi ülkelere katılım sağladık. Fuarımız uluslararası bir fuardır, ilkini yaptığımız için bu yıl Kuzey Irak ve Irak'tan 250 kuyumcu firması katılım sağlamıştır" dedi.
 
ANLI: GÜVENLİ BİR ŞEHİRDE YAŞIYORUZ
 
Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fırat Anlı, Kürtçe selamlayarak başladığı konuşmasında, kuyumculuğun bölgede geçmişten geldiğini belirterek bölgede Ermeni ustalar, Süryani ustaların en güzel eserleri nakşettiğini söyledi. Anlı, "Bizlerin bu fuarda birleşmesi oldukça önemli. Güvenlik meselesi acaba Diyarbakır'da kuyumculuk fuarı nasıl yapılabilir, oysa her şehir kadar Diyarbakır'ın da her şehirden daha fazla güvenliği var. Veriler il emniyet Müdürümüzde var. Çok daha güvenli bir şehirde yaşıyoruz.Bu konuda hiç kimsenin endişesi, şüphesi, kaygısı olmasın. Bize bir şey olmadan size bir şey olmaz. Siz Diyarbakır'da bulunduğunuz süre boyunca bizim misafirimsisiniz emanetsiniz" dedi.
 
VALİ AKSOY: DIŞARIDAN GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ BİR DİYARBAKIR YOK
 
Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, kentteki kuyumculuk sektörünün tarihsel bir geçmişe sahip olduğunu ve fuarın bölgenin tanıtımında önemli bir katkı sağlayacağını söyledi. Aksoy, "Bugün bu fuarda Türkiye'nin çeşitli bölgelerden kendi kültürlerinin yansıtıldığı bu eserlere yansıtıldığı çalışmaları göreceğiz. Diyarbakır için en önemli boyutu ilk kez bu fuarın düzenlenmiş olmasından bende büyük bir memnuniyet duyuyorum. Güvenlik konusu hep üst noktalarda böyle bir algı var. Ama bunu sizlerde burada yaşarak göreceksiniz. Dışarıdan görüldüğü gibi bir Diyarbakır yok. Diyarbakır yaşanabilir bir kenttir. Burada diğer şehirlerdeki gibi günlük yaşam aynı şekilde devam etmektedir. Bu yönüyle Diyarbakır'ın dışarıdan görünen algısının da değişmesine katkı sağlayacak bir organizasyon olduğunu görüyor ve değerlendiriyorum" dedi.
 
Konuşmaların ardından protokol daha sonra fuarın açılışını yaparak milyon dolarlık takıların sergilendiği fuarı gezdi. 65 kilo külçe altınla yapılan Diyarbakır Surları ile Dört ayaklı minare fuara katılanların büyük ilgisini çekti. Paha biçilmez mücevherlerin sergilendiği fuarda yaklaşık 200 polis geniş güvenlik önlemi aldı. Fuar, 26 Nisan'a kadar açık kalacak.