Diyarbakır'da Kürtçe matematik dersi

Diyarbakır'da Eğitim-Sen üyeleri ana dilde eğitime dikkat çekmek için İl Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesinde, sembolik olarak Kürtçe matematik dersi verdi.

Diyarbakırda Kürtçe matematik dersi
17 Eylül 2013 Salı 18:48 tarihinde eklendi, 1.214 kez okundu.
BDP ve DTK'nın anadilde eğitim okulları bir hafta boykot etmesinin ardından bugün Diyarbakır'da Eğitim-Sen şubesi İl Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesinde sembolik olarak Kürtçe matematik dersi verdi.

Bir öğretmenin verdiği derse sendika üyeleri katıldı. Hükümetin anadilde eğitim hakkını zorunlu kılmak için böyle bir eyleme başvurduklarını ifade eden Eğitim-Sen Şube Başkanı Kasım Birtek, "Ana dilde eğitim artık öneminden kaynaklı olarak gerek bölgede Kürtlerin gerekse ötekileştirilmiş tüm halkların gündemine oturmuş durumda.

Sayın Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kürtçe'nin medeniyet dili olmadığına dair bir açıklama yapmıştı. Hangi bilimsel verilere dayandığını bilmiyoruz ama öyle bir bilimsel veride yok. Burda bir medeniyet dili var. ve o dil çeşitli branşlarda da kullanılabiliyor. Devlet, Kürtlerin hazırlıkları yok, işte eğitim hakkı verirsek kim verecek? gibi söylemleri var. Bunu çürütmek amaçlı bizim her türlü hazırlıklarımız devam ediyor" dedi.
 
Birtek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Kürtçe eğitimle ilgili sözlerine de değinerek, "Başbakan'ın çeksin gitsinler, Bület Arınç'ın gitsinler Kuzey Irak'ta dil eğitimi görsünler gibi bir tavırları vardı. Biz bu toprakların sahipleriyiz. Buranın yerlileriyiz ve hiçbir yere gitmiyoruz. Güney Kürdistan'da, burası da bizim toprağımız.

Biz bu topraklar üzerinde Türk halkıyla birlikte eşit bir biçimde kardeşleşmek istiyoruz. Ana dilde eğitim bir doğal haktır. Tartışmayacağız, eylem ve etkinliklerimizle gündeme taşıyacağız. Kürtler ilkokulda tutunda üniversiteye kadar kendi dillerinde eğitim yapmak istiyorlar. Bu nedenle seçmeli dersi reddettiler" dedi.

DHA