Diyet ürünler iştah mı açıyor?

Diyet yapanların kullandığı tatlandırıcılar kilo vermede etkili mi? Dr. Ayça Kaya, tatlandırıcıların kilo vermeyi durdurduğunu, hatta kilo almaya neden olduğunu söylüyor ve gerekçelerini sıralıyor

Diyet ürünler iştah mı açıyor?
05 Ekim 2011 Çarşamba 10:49 tarihinde eklendi.

 

Günümüzde kilo probleminin çok yaygınlaşması hep daha düşük enerji değeri olan yiyecek ve içeceklere karşı insanları özendiriyor. İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya diyet ürünler ve tadlandırıcılar ile ilgili şu bilgileri veriyor:
 
Şişmanlığın bu kadar yaygın olmasının en büyük nedenlerinden biri, şekerin günlük yaşantımıza girmesi oldu. Bilim insanları şeker tadından vazgeçmek istemeyen ama şekerin kalorisini vücuduna almak istemeyenler için tatlandırıcıları geliştirdiler. Tatlandırıcılar hem şeker hastaları hem de kilo vermek isteyenler için baş tacı oldular. İnsanlar bu tatlandırıcıları çaylarında, kahvelerinde, tatlılarında kullandı. Hatta o kadar hayatımıza girdi ki çocuk şuruplarında bile kullanılır oldu.
 
Teknolojinin gelişmesi insan yaşamını uzattı, ancak eskilerde nadir görünen hastalıkların ortaya çıkma hızları artmaya başladı. Durum böyle olunca yeni alışkanlıklar sorgulanmaya başlandı ve tabii tatlandırıcılar da bunlardan bir tanesiydi.
 
Şimdilerde bilim insanlarının kafasında olan soru işaretlerinden biri de acaba bu tatlandırıcılar kilo verme açısından da bu kadar etkili mi? Kan şekerini yükseltmediği için şeker hastalarına tavsiye ediliyor, evet gerçekten kalori değeri sıfır. Ama bu ürünleri kullanan insanlarda, az yeseler de çok fazla kilo kaybı görülmüyor.
 
Yapılan araştırmalarda, aslında tatlandırıcıların kilo vermeyi durdurduğu, hatta kilo almaya neden olduğu ortaya çıktı. Bunun iki nedeni var:
 
Birincisi yemekle birlikte tatlandırıcı içeren bir içecek kullanılıyorsa, bu kişinin iştahını açıyor ve daha çok yemesine neden oluyor. Yapılan bir araştırmada bir grup deneğe yemek sırasında şeker içermeyen normal meyveli yoğurt veriliyor, ikinci gruba da tatlandırıcı ilaveli meyveli yoğurt verildiğinde, tatlandırıcı içeren grubun yemek süresinin daha uzun olduğu ve miktar olarak da bu grubun daha çok yediği görülüyor.
 
Yapılan başka bir araştırmada, tatlandırıcıların bağırsakta "glikoz sensörlerini" yani şeker duyarlı hücreleri aktive ettiği ve vücuda yiyeceklerle alınan şekerin vücut tarafından daha çok depo edildiği gösterildi.
 
Bir çoğumuzun tadını sevdiğimiz için değil, şekerimizi ya da kilomuzu azaltmak için kullandığı tatlandırıcıların, artık o kadar da etkili olmadığını biliyoruz.
 
Kilo kontrolü için kullanılan ve sağlık üzerine bu kadar olumsuz etkisi olduğu bilinen tatlandırıcıları yine de kullanmakta ısrar etmemek gerekiyor.

NTV